Wikipedia:WikiProjekt Kom til kort

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Genveje:
WP:KORT
WP:GEO
Wikipedia-World

Kom til kort er et initiativ, der søger at udstyre artikler, der knytter sig til et bestemt sted, med geografiske koordinater. Lige nu er 1.135 (svarende til 0.4% ud af 299.062) artikler geomærkede.

  • Artiklen bliver automatisk udstyret med et link til kort og satellitfotos, der viser stedet. Herved kan læseren let få vist, præcis hvor i verden stedet ligger, på en måde hvor artiklerne skånes for længere udredninger a la “XXX ligger på Søndergade lige over for rådhuset nær X-købing Havn i X-købing syd for Århus”.
  • Eksterne korttjenester kan bruge koordinaterne til at vise koordinaterne for flere artikler på samme kort. Herved kan læseren lettere finde artikler om et bestemt lokalområde. Eksempler på en sådan tjeneste: Findvej.dk, Geonames.org. En anden mulighed er at få vist alle artikler fra en bestemt kategori tegnet ind på et danmarks- eller verdenskort (dette er så vidt vides endnu ikke implementeret).
  • Koordinaterne kan hentes ind i programmer som Google Earth. Et eksempel på en sådan dataeksport: webkuehn.de (dog endnu ikke for den danske Wikipedia).
  • To gode hjælpemidler til at lave wikikode, er findvej.dk wikipedia som laver kode direkte til at sætte på for danske steder og hjl_get_CoorE., som også kan udskrive wikikode (pånær title) lige til at sætte ind.

Denne side benyttes som samlingspunkt for arbejdet med at få sat koordinater på artikler, især benarbejder med at slået koordinaterne op. Derudover er der måske mulighed for at lave en automatisk indsamling af koordinater fra andre Wikipediaer vha. interwiki-sammenknytningerne (feltet “andre sprog” i venstre kolonne).

En praktisk vejledning i at finde og indsætte koordinater findes i Wikipedia:Geografiske koordinater.

Deltagere i projektet kan findes i kategorien Deltagere i WikiProjekt Kom til kort. For at komme i denne kategori kan brugere indsætte skabelonen {{Bruger WikiProjekt Kom til kort}} på deres brugerside.

Knofedt søges[rediger kildetekst]

I kategori Kategori:Geomærkning savnes er artikler, der mangler koordinater. Erstat skabelon {{Geomærkning savnes}} med nogle koordinater.

Værktøjer:

  • findvej.dk - her findes en funktion [Vælg punkt på kort], som danner en tekst til en skabelon, som kan bruges direkte.

Lokalkendskab søges[rediger kildetekst]

Herunder indsættes artikler, der ikke umiddelbart har kunnet stedfæstnes vha. luftfotos, adresseopslag mv. En lokalkendt søges til at hjælpe med at finde de præcise koordinater.

Kirker[rediger kildetekst]

Slotte[rediger kildetekst]

Øer[rediger kildetekst]

  • Djævleø koordinater 54° 34' 18" N 11° 55' 02" E, men findes øen stadigvæk se diskussion på artikel
  • Fugleholm jeg har sat koordinater på; men øen er vokset til ca 4 km ved at den har slået sig sammen med en øst for liggende sandbanke. Har den haft sit eget navn?