Wikipedia:Wikipe-tan

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Wikipe-tan.
Commons-tan, Wiki-tan og Wikiquote-tan.
Cosplayeren "Heung Ying Ching" Serene LAU (向映晴) klædt ud som Wikipe-tan.
Cosplayeren SoHome Jacaranda (蘇戶花楹) klædt ud som Wikipe-tan.

Wikipe-tan (ウィキペたん, Wikipetan) er en af personificeringerne af Wikipedia i form af en animepige. Hun er ikke officiel maskot for Wikipedia som sådan, men fungerer alligevel i praksis som et velkendt og populært symbol på Wikipedia.

Wikipe-tan benyttes af og til som illustration i artikler, hvor der ikke frie billeder til rådighed. På flere sprogvarianter fungerer hun desuden som maskot for anime- og mangaprojekter og antivandalismegrupper. På dansk Wikipedia og flere andre lægger hun derudover ansigt til Skabelon:Animestub og Skabelon:Animefigurstub. Til trods for at hun ofte optræder i anime- og mangarelateret sammenhæng, har hun dog ingen speciel tilknytning dertil og kan også optræde i anden sammenhæng.

Ideen til Wikipe-tan opstod i forbindelse med en maskotvalg for Wikipedia i 2005-2006 på meta:Wikipedia mascot. En anonym bruger foreslog 5. januar 2006, at det kunne være noget i stil med OS-tan, der er populære personificeringer af Microsofts forskellige styreystemer. Den japanske bruger Kasuga tegnede og postede efterfølgende 8. januar 2006 et billede med Wikipe-tan i det japanske internetforum Futaba Channel. 19. januar 2006 kunne de første par billeder i sort/hvid så ses på selve afstemningssiden. I sidste ende vandt den hidtidige maskot, skolopenderen Wikipede, imidlertid afstemningen. Wikipe-tan var trods sin tredieplads dog allerede blevet populær, så nye billeder blev lavet af såvel Kasuga som andre, og Wikipe-tan fik hurtigt fast job andetsteds.

 • 5. januar 2006: Idéen til Wikipe-tan fremkommer.
 • 8. januar 2006: Første tegning af Wikipe-tan offentliggøres.
 • Juni 2006: Wikipe-tan bliver maskot for Wikipedia:Projekt Anime og Manga på engelsk Wikipedia, efter at den hidtidige maskot, et fankreeret billedet af titelfiguren fra Midori Days, har måttet fjernes p.gr.a. ophavsretsproblemer.
 • Primo september 2006: Wikipe-tan bliver også maskot for Wikipedia:Antivandalismegruppen på engelsk Wikipedia, da deres hidtidige logo også har ophavsretsproblemer.
 • 2. oktober 2006: Et billede af Wikipe-tan er Picture of the day (dagens billede) på engelsk Wikipedia.
 • 21. februar 2007: En alternativ brugerboks med et billede af Wikipe-tan i marineuniform oprettes til markering af deltagelse i Wikipedia:Projekt militærhistorie, også på engelsk Wikipedia.
 • 29. marts 2007: Wikipe-tan får familie i form af søstrene Commons-tan og Wikiquote-tan personificerende hhv. Wikimedia Commons og Wikiquote. Tegneren Kasuga oplyste, at "...nye Wiki-søstre vil blive designet i fremtiden.", men senere måtte han dog trække i land, i det han "..ikke kan finde de gode design for de nye Wikisøstre nu."[1]
 • Primo juni 2007: Et suggestivt billede af Wikipe-tan var tiltænkt brug i artiklen Lolicon på engelsk Wikipedia. Billedet blev imidlertid fjernet fra Wikimedia Commons af Wikipedias medgrundlægger Jimbo Wales, der ikke ønskede at en fællesskabmaskot skulle blive genstand for sådant "pædofilt seksualisering".[2] I stedet indsattes så billedet Lolicon example, der primo november afløstes af Kasugas Lolicon Sample.[3] Efterfølgende blev Jimbo Wales sletning udlagt som en anerkendelse af Wikipe-tan. Det var dog en overfortolkning, og han har senere påpeget, at han aldrig har kunnet lide Wikipe-tan men anerkender dog at andre gør.[4]

Brug andre steder[rediger kildetekst]

 • Wikipe-tan optræder på en række brugersider på tværs af Wikimedia-projekterne.
 • Billeder af Wikipe-tan har optrådt i forskellige dele af pressen som illustrationer til artikler om så forskellige emner som tjenestepige-cafeer[5], variationerne i manga[6] og Wikipe-tan selv[7].
 • To cosplayere klædt ud som Wikipe-tan blev set i november 2006 ved Hong Kong Universitet. En af dem, "Heung Ying Ching" Serene LAU (向映晴), blev senere interviewet af Hong Kong-magasinet Easy Finder, der fejlagtigt skrev, at hun var blevet inviteret af Kasuga til at blive den virkelige Wikipe-tan. Apple Daily vrøvlede videre ved at sige, at hun var blevet en repræsentant for Wikipedia[8].
 • Andre har også cosplayet Wikipe-tan. Således i juli 2008 da foreningen Wikimedia Hong Kong kunne fejre sit første år.[9]
 • 6. marts 2007 udsendte Sveriges ambassade i Japan et promemoria om anime og manga illustreret med en af Kasugas Wikipe-tan-tegninger men uden den af GFDL-licensen krævede kreditering.[10] De svenske medier blev opmærksomme på sagen sidst i april [11], og i november afgjorde den svenske justitiekansler, at sagen var et brud på ophavsretten.

En omstridt pige[rediger kildetekst]

Selv om Wikipe-tan er populær hos mange brugere gælder det ikke alle. Denne sides engelske modpart er således blevet foreslået slettet tre gange, i det resultatet dog hver gang blev, at siden skulle beholdes.

Første gang skete 21. juli 2006 men uden egentlig begrundelse. Allerede samme dag besluttedes det enstemmigt at beholde siden.[12] Anden gang var 14. juli 2008, da en bruger mente, at siden var latterlig med sin "tilbedelse" af en tegning, og at emnet ikke var notabelt. De fleste syntes dog, at siden skulle beholdes, da emnet allerede havde opnået et vist kendskab, og der ikke var bevis for, at der skulle være noget skadeligt. Det blev derfor allerede samme dag konkluderet, at siden skulle beholdes.[13]

Tredje gang blev diskussionen betydeligt mere omfattende. Forslaget blev fremsat 28. februar 2011 af en bruger der pegede på det problematiske at siden lignede en artikel (hvilket hverken den eller dens danske modpart er), at det var mærkeligt at have en side om en figur der ikke var maskot og at der var en tendens til at tiltrække kontroverser. Forslaget blev dog mødt med modstand fra andre brugere der pegede på brugen som uofficiel maskot og var skeptisk overfor en påstået negativ effekt. 7. marts 2011 blev det konkluderet at siden skulle beholdes.[14]