Wilhelm Radloff

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Broom icon.svg Formatering
Denne artikel bør formateres (med interne links, afsnitsinddeling o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg
Wilhelm Radloff

Radlof V.V..jpg

Personlig information
Født 5. januar 1837Rediger på Wikidata
BerlinRediger på Wikidata
Død 12. maj 1918 (81 år)Rediger på Wikidata
Sankt PetersborgRediger på Wikidata
Hvilested Lutheransk kirkegård i Sankt PetersborgRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Humboldt-Universität zu BerlinRediger på Wikidata
Medlem af Det Preussiske Videnskabsakademi,
Sankt Petersborgs Akademi for Videnskab,
Ruslands VidenskabsakademiRediger på Wikidata
Beskæftigelse Opdagelsesrejsende, sprogforsker, antropologRediger på Wikidata
Fagområde TyrkologiRediger på Wikidata
Arbejdsgiver KunstkameraRediger på Wikidata
Betydningsfulde elever Nikolaj KatanovRediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Pour le Mérite for videnskab og kunstRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Friedrich Wilhelm Radloff (født 17. januar 1837 i Berlin, død 12. maj 1918 i Petrograd) var en tysk-russisk sprogforsker og rejsende.

Efter at have drevet sprogvidenskabelige studier i Halle, Berlin og Jena gik Radloff 1858 til Sankt Petersborg og blev 1859 lærer ved bjergværksskolen i Barnaul i Vestsibirien, hvorfra han i de følgende år foretog mange rejser blandt de i Sibirien levende nordtyrkiske stammer. I 1871 blev han kredsinspektør for de muhammedanske skoler i Kasan, i 1884 direktør for det asiatiske museum i Sankt Petersborg og medlem af Videnskabernes Akademi sammesteds. For studiet af de tyrkiske, særlig de nordtyrkiske, sprog og folk har han udfoldeten energisk og i visse henseender fortjenstlig virksomhed, hvis værdi dog kun altfor ofte forringes ved hans stærkt fremtrædende mangel på filologisk metode og akribi.

De vigtigste af hans større arbejder er: Proben der Volkslitteratur der (nördlichen) türkischen Stamme (10 bind Tekst og 10 Bd Overs., 1866—1904), Vergleichende Grammatik der nördlichen Türksprachen, I, Phonetik (1882—83); Aus Sibirien, lose Blätter aus dem Tagebuche eines reisenden Linguisten (2 bind, 1884, 2. oplag, 1899); Versuch eines Wörterbuches der türkischen Dialekte (I—IV, 1888—1911); Arbeiten der Orchon-Expedition; Atlas der Alterthümer der Mongolei (1892 ff.). Endvidere har han udgivet det store uiguriske Digt Kudatku Bilik i faksimile (1890) og typografisk gengivelse (1891) samt en transskriberet tekst og Oversættelse (1900). Under Titlen Die alttürkischen Inschriften der Mongolei (1894—95) med fortsættelserne Neue Folge (1897) og Zweite Folge (1899) har han givet forskellige mer eller mindre heldige, til dels ganske ubrugelige bearbejdelser af Orkhon- og Jenisej-Indskrifterne.


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.