Yoyo

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Finalist i 1A divisionen i "the 2004 US nationals" i Chico, CA

Yoyoen er et stykke legetøj, bestående af to lige store runde plader, diske, bestående af enten plastic, træ, eller metal, sat sammen på en aksel, hvorom der er snoet en lang snor. Ved 'normal' legetøjs-yoyo er snoren knap en meter lang. I den ende af snoren, som ikke er forbundet til yoyoen, er der en løkke.

Yo-yoen benyttes ved at binde løkken omkring langefingeren, tage yo-yoen i hånden for derefter at kaste den i en glidende bevægelse. Yoyoen vil nu begynde at spinne (snurre rundt for enden af snoren, uden at returnere til hånden), og vil opnå det, man kunne kalde en gyroskopisk tilstand, som giver brugeren tid til at udføre forskellige tricks.

Når tricket er udført, laves et let ryk med hånden, hvilket vil få yo-yo'en til at returnere til hånden, og dermed er tricket færdigt.

Responssystemer[redigér | redigér wikikode]

Moderne yoyoer bruger en eller andet form for respons, for at yoyoen kan vende tilbage spillerens hånd. Det kan være silikone, gummi eller andre plastik/gummi-arter. En professionel spiller har oftest en totalt "unresponsive" yoyo, hvilket vil sige, at yoyoen ikke kan komme tilbage til hånden med et lille ryk med hånden, men i stedet skal bruge et "bind" for at returnere til hånden.

1A Division (String-tricks)[redigér | redigér wikikode]

1A er den simpleste division, man kan spille i dag. I 1A fremfører spilleren såkaldte "string-tricks"; hvilket er tricks, hvor yoyo'en spinner på snoren. Yoyoerne i 1A divisionen er oftest "unresponsive", for at gøre det nemmere at udføre avancerede tricks.

2A Division (Looping)[redigér | redigér wikikode]

2A er mere avanceret end 1A. I 2A divisionen bruges 2 yoyoer, én til hver hånd. Disse yoyoer er også formet efter de originalformede yoyoer, og denne type yoyo er god til at "loope" og lave forskellige "looping-tricks" med.

I 2A divisionen spilles med disse 2 yoyoer samtidig, hvor de holdes i konstant bevægelse ved at "loope". Disse typer yoyoer er meget "responsive", hvilket vil sige, at de nemt returnerer til hånden.

3A Division[redigér | redigér wikikode]

3A er en sammentrækning af de 2 forrige divisioner, 1A og 2A. Her spiller man igen med 2 yoyoer, men denne gang er det 2 "unresponsive" yoyoer, der bruges. Spillestilen ligner meget 1A, der anvendes bare 2 yoyoer, hvor man vikler dem ind i hinanden, og udfører mere avancerede tricks.

4A Division (Off-string)[redigér | redigér wikikode]

4A divisionen er lidt at sammenligne med diabolo, da yoyoen ikke har snoren siddende fast på akslen. Spilleren kaster yoyo'en op i luften, så yoyoen ikke længere sidder fast til snoren, og griber den derefter på snoren, som en diabolo. Yoyoerne er oftest lidt større end i de andre divisioner, da det gør det nemmere at gribe dem på snoren.

5A Division (Freehand/Counterweight)[redigér | redigér wikikode]

5A er den division, som udvikler sig mest, og som flere og flere begynder at spille. I denne division sidder snoren ikke fast på spillerens finger, men han har i stedet en lille modvægt, en såkaldt "counterweight" (oftest en terning eller lille kugle), som sidder for enden af snoren i stedet for løkken. Når man laver tricks, laver man sit kast, og giver derefter slip på modvægten også, og reelt bare holder et sted på snoren, og styrer det hele derfra. Denne division er yderst populær, men ikke sådan lige til!


Se også[redigér | redigér wikikode]

Wikipedia-logo.pngSøsterprojekter med yderligere information: