Zabriskie Point

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Zabriskie Point
Overblik
Originaltitel Zabriskie Point
Genre Drama
Instrueret af Michelangelo Antonioni
Manuskript af Michelangelo Antonioni
Medvirkende Mark Frechette, Daria Halprin
Fotografering Alfio Contini
Klip Franco Arcalli Rediger på Wikidata
Scenografi Dean Tavoularis Rediger på Wikidata
Filmmusik Zabriskie Point Rediger på Wikidata
Musik af Pink Floyd, Jerry Garcia m.fl.
Produceret af Carlo Ponti
Distributør Metro-Goldwyn-Mayer
Udgivelsesdato 9. februar 1970 (USA)
Længde 110 minutter
Oprindelsesland USA
Sprog Engelsk
Budget USD 7 millioner (anslået)
Links
på IMDb
i DFI's filmdatabase Rediger på Wikidata
i SFDb Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Zabriskie Point er en amerikansk spillefilm fra 1970 instrueret af italieneren Michelangelo Antonioni. Filmen skildrer den modkultur, der opblomstrede i USA i de sene 1960'erne. Filmen er den anden af tre engelsksprogede film, som produceren Carlo Ponti havde hyret Antonoini til at instruere. De to andre film var Blowup (1967) og Profession: Reporter (1975). Selvom Zabriskie Point efterfølgende fik status som en kultfilm, var filmen kort efter udgivelsen anset som en kommerciel katastrofe, da filmen med et budget på omkring 7 millioner USD alene indspillede knap 900.000 USD.

Filmens handling er bygget op om et yngre par bestående af en idealistisk ung sekretær og en militant radikal, som angivelig har myrdet en politimand under en demonstration. Parret spilles af Mark Frechette og Daria Halprin, der ikke havde nogen skuespillererfaring før filmen.

Filmmusikken blev udgivet på et musikalbum af samme navn og indeholder musik fra bl.a. Pink Floyd, The Youngbloods, Kaleidoscope, Jerry Garcia, Patti Page og The Grateful Dead. Sangen You Got the Silver af Rolling Stones blev benyttet i filmen, men er ikke med på albummet. Sangene af Pink Floyd, Jerry Garcia, og Kaleidoscope blev alle skrevet til filmen. Richard Wright fra Pink Floyd skrev nummeret Violent Sequence på piano til filmen, men Antonioni afslog at tage den med i filmen, da han ikke anså sangen for at passe ind i filmen. Pink Floyd udgav herefter nummeret i en bearbejdet version under titlen Us and ThemDark Side of the Moon.

Filmen fik en blandet modtagelse blandt kritikerne, og publikum ignorerede filmen.

Filmens titel refererer til stedet Zabriskie Point i Death Valley, som er en dal i Mojaveørkenen i det sydlige Californien. Centrale dele af filmen er optaget ved Zabriskie Point.

Eksterne Henvisninger[redigér | rediger kildetekst]