Ahmad Jalali Farahani

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Ahmad Jalali Farahani
Personlig information
Født 1975 Rediger på Wikidata
Iran Rediger på Wikidata
Bopæl Danmark Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Roskilde Universitet og Teheran Universitet
Beskæftigelse Dokumentarfilminstruktør, journalist Rediger på Wikidata
Kendt for We are Journalists
Kendte værker We are Journalists (2014) Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Premi Veu Lliure (2015) Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Ahmad Jalali Farahani (احمد جلالی فراهانی)(født i 1975 i Teheran) er en iransk journalist, sanger, forfatter og dokumentarfilminstruktør. I løbet af sin karriere har han arbejdet for den islamiske republiks Iran Broadcaster (IRIB), nyhedskanaler, herunder Teheran-e Emrouz, Hamshahri, Jaam-e Jam, Etemad, Etemad-e Melli, Shargh og Iran og nyhedsbureauer som Mehr og Omid.[1]

Han har været forfulgt i sit hjemland siden 2010, da han begyndte et filmskabende projekt om ytringsfrihed i Iran. I 2008 tvang den iranske regering ham til sin afskedigelse fra avisen Iran, og han blev anholdt og tortureret af iranske myndigheder ved tre forskellige lejligheder, i 2008, 2009 og 2010. På tidspunktet for hans anholdelse var han socialredaktør på et af Irans største nyhedsbureauer, Mehr News Agency. I august 2010 flygtede han til Tyrkiet med sin familie, fordi sikkerhedsstyrkerne ville anholde ham, og efterfølgende videre til Danmark, hvor han i øjeblikket bor. I 2014 udkom hans dokumentar We are Journalists, der gennem mere end 150 interviews med iranske journalister afspejler de vanskeligheder, de står over for i deres forsøg på at udtrykke sig frit og kæmpe for demokrati [2].

I 2015 blev filmen nomineret til bedste dokumentarfilm i Bodilprisen i Danmark. Filmen blev vist på forskellige internationale festivaler og vandt instruktørens Voice of Freedom-pris i Barcelona. Ahmad Jalali Farahani har afsluttet sin kandidatgrad i samfundsvidenskab og psykologi på Roskilde Universitet og er i gang at lave sin nye film.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]