Amerikansk pitbullterrier

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Amerikansk pit bull terrier
Apbt.jpg
Dansk navn Amerikansk pitbullterrier
Oprindelsesland/-område USA
Brugsegenskaber vagt- og brugshund
Forventet livslængde 12
Gruppering
Kategori: Hunderacer
En Amerikansk Pitbullterrier

Amerikansk Pitbullterrier (også kaldet Pitbull) er en mellemstor hunderace. Den amerikanske pitbullterrier betegnes ofte som en muskelhund. Navnet "pitbull" betegner egentlig ikke bare den amerikanske pitbullterrier, men også to 2 andre hunderacer. Racenavnet kan forkortes til APBT. Racen er forbudt i mange lande, herunder Danmark.[1]

Oprindelse og alder[redigér | redigér wikikode]

Racen blev fremavlet i løbet af 1800-tallet gennem krydsninger af terriere og bulldogs for at opnå en hunderace, der kombinerede terrierens smidighed og fart, med bulldogens styrke. Hundene blev oprindeligt bl.a. brugt i kampe med tyre og bjørne til underholdning, men senere også til såkaldte hundekampe, hvor 2 hunde angreb hinanden.

Temperament[redigér | redigér wikikode]

Hunderacen startede som kamphund og hvorvidt den af natur er aggressiv overfor mennesker og andre dyr bliver til stadighed debatteret.

United Kennel Club, der er den næstældste kennnelklub i USA, har karaktiseret hunderacen således:

De væsentlige karakteristika ved APBT er styrke, selvtillid og livsglæde. Denne race er ivrig efter at behage og er fyldt til randen med begejstring. APBT er en gode familiehunde og har altid været kendt for deres kærlighed til børn. Da de fleste APBT'er udviser en vis grad af aggression overfor andre hunde og på grund af deres stærke fysik, kræver APBT en ejer, der omhyggeligt vil socialisere og lydighedstræne hunden. Racens naturlige agility-egenskaber gør den til en af ​​de dygtigste hunde til at klatre, så et godt hegn er et must for denne race. En APBT er ikke det bedste valg som vagthund, da de er meget venlige, selv overfor fremmede. Aggressiv adfærd overfor mennesker er ukarakteristisk for racen og særdeles uønsket. Denne race har en meget god ydeevne i konkurrencer på grund af sin høje intelligens og sin vilje til at arbejde.[2]

Forbud[redigér | redigér wikikode]

I Norden er den også ulovlig i Norge, mens Finland og Sverige ikke har raceforbud.

Udseende[redigér | redigér wikikode]

Racen er kraftfuld og stærk, men den er ikke meget stor. Tæver vejer 14-22 kg, mens hanner vejer 16-27. Nogle individer kan dog komme op på 30-35 kg, eller ned på 10 kg. De er som regel 40-50 cm høje.

Kendte amerikanske pitbullterriere[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Se også[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]