Tosa

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Tosa
En Amerikansk Pitbullterrier

Tosa (土 佐) er en hunderace af japansk oprindelse, der anses for at være sjælden. Den var oprindeligt opdrættet i Tosa (i dag Kochi) som en kamphund, hvilket racen stadig bliver brugt til i ulovlige hundekampe verden over.[Kilde mangler] Racen er forbudt i Danmark, fordi den betragtes som farlig.[1]

Udseende[redigér | redigér wikikode]

Tosaen varierer betydeligt i størrelse, men den har tendens til at være omkring halvt så stort som dem, der opdrættes uden for Japan. Den japanske race vejer generelt imellem 36,3 – 54,4 kg, hvorimod de ikke-japanske opdrættede vejer fra 60 til 100 kg og en størrelse fra 62 til 82 cm ved manken. Pelsen er kort, glat og typisk rød, men kan også være sort i sjældne tilfælde. Vedligeholdelse af pels er normalt minimal.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Racen opstod i anden halvdel af det nittende århundrede. Racen begyndte fra den indfødte Shikoku-Inu, en indfødt hund, der vejer omkring 25 kg og stående måler cirka 55 cm i højde, og som ligner den europæiske Spitz en lille smule. Disse hunde blev krydset med de europæiske hunderacer såsom Bulldog i 1872, Mastiff i 1874, St. Bernard, den tyske Pointer i 1876, Grand Danois i 1924 og Bull Terrier. Målet var at avle en større og mere kraftfuld hund. Storhedstid for tosa-avl var mellem 1924 og 1933, hvor der var mere end 5.000 tosaer, som blev opdrættet i Japan..

Hundekampe[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Tosaen er en af de hunde, der i dag anvendes i nutidens ulovlige hundekampe verden over,[Kilde mangler] og dette skyldes primært deres imponerende udholdenhed og smidighed trods deres store størrelse. I sjældne tilfælde er de også blevet brugt i kampe imod den berygtede Pitbullterrier.

De juridiske spørgsmål[redigér | redigér wikikode]

Ejerskabet af tosaer er juridisk begrænset i flere lande på grund af forbud.

  • I Storbritannien er ejerskab af denne hunderace reguleret i henhold til den britisk lov om farlige hunde (Act 1991).[Kilde mangler]
  • Det australske toldvæsen forbyder import af bl.a. tosaer.[Kilde mangler]
  • Tosaen er én de hunderacer, der for nylig er blevet forbudt af bystyret i Dublin, Irland[Kilde mangler] på grund af racens egenskaber.
  • Derudover er racen forbudt i New Zealand,[Kilde mangler] hvor landets regering hævder, at racen er specielt avlet til kamp, og derfor er meget farlig. Forbuddet er hovedsageligt vedtaget for at bekæmpe det stigende antal hundeangreb på børn.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. Fogle, Bruce, DVM (2000). The New Encyclopedia of the Dog. Doring Kindersley (DK). ISBN 0-7894-6130-7.
  2. Cunliffe, Juliette (2004). The Encyclopedia of Dog Breeds. Parragon Publishing. ISBN 0-7525-8276-3.
  3. Australian customs web page on dog importation
  4. Ireland.com report on Dublin City Council ban
  5. The New Zealand Department of Internal Affairs rules on dog control