Bæltekøretøj

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Bæltedrevet entreprenørkøretøj

Et bæltekøretøj er et køretøj, der selv udlægger en farbar vejbane foran sig. Vejbanen er samlet som et endeløst bælte, der hele tiden genbruges. Bæltekøretøjer bruges i uvejsomt terræn af militæret, entreprenører, NASA og opdagelsesrejsende.

Bælterne kaldes også larvefødder, efter den amerikanske Caterpillar- fabrik (caterpillar betyder kålorm). Bælterne kan kombineres med hjul i halvbæltekøretøjer. Snescootere kombinerer bælter med ski.

Opbygning[redigér | redigér wikikode]

Selvom modsætningen til bæltekøretøjer er hjulkøretøjer, har bæltekøretøjer også hjul:

M=drivhjul, A=vejhjul og R=justérhjul
  • Drivhjul: Motoren overfører via en gearkasse kraften til bæltet via drivhjulet ('M' på tegningen). Nogle bæltekøretøjer er påhængsvogne og har ikke drivhjul.
  • Justérhjul: For at undgå at bæltet springer af, opstrammes bæltet automatisk med justérhjulet ('R' på tegningen).
  • Vejhjul: Vægten af køretøjet overføres til underlaget med vejhjulene, der ofte er individuelt affjedret. ('A' på tegningen).
  • Bærerulle: Holder bæltet væk fra vejhjulene ved bæltets retrograde bevægelse. (Mangler ofte og er ikke med på tegningen).
NASA's 2 Crawler-transportere brugtes til at flytte måneraketter og rumfærger med platforme. Benævnt Hans og Franz efter de mange tyske raketforskere i NASA's ungdom.