Caterpillar

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Caterpillar logo
En gravko fra Caterpillar.

Caterpillar Inc., fork. CAT, er en amerikansk virksomhed, der er verdens største producent af bygge- og anlægsmaskiner samt diesel- og propanmotorer og gasturbiner til industribrug. Ydermere fremstilles tøj og sko på licens med Caterpillar-mærket. Hovedsædet er beliggende i Peoria, Illinois. Caterpillar omsætter for 51,3 mia. amerikanske dollars, beskæftiger 97.000 ansatte (2008) og er noteret på New York Stock Exchange. Aktien indgår i Dow Jones-indekset.

Virksomheden blev grundlagt i 1925 som en fusion af Holt Manufacturing Company (der havde indregistreret varemærket Caterpillar) fusionerede med C. L. Best Tractor Company. Under 2. verdenskrig var selskabet leverandør til den amerikanske marine, der byggede flypladser rundt i Stillehavet. Efter krigen blev virksomhedens omsætning fortsat øget, og i 1950 åbnedes det første kontor i udlandet, hvilket markerede selskabets udvikling mod at blive et multinationalt selskab. I 1980'erne var selskabet tæt på at gå konkurs, og langt ind i 1990'erne var virksomheden involveret i store konflikter mellem ansatte og ledelsen. I slutningen af 1990'erne blev økonomien bedre.

Caterpillar har været involveret i flere kontroverser, blandt andet omkring leverance af udstyr til den israelske hær, der anvendte det i konflikten med palæstinenserne. Virksomheden har også fået kritik for at levere materiel til skovbrug i sårbare områder eller til rovdrift på naturen.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: