Brakteat

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Typisk skandinavisk brakteat med svastika for neden og runeindskriften alu.

En brakteat (af latin bractea, tynd plade) er en lille, rund, tynd guldplade, der er forsynet med en øsken, så den kan bæres i en snor eller kæde. Der er blevet fundet over 970 brakteater fra tiden omkring 450-550 e.Kr., hvoraf 2/3 stammer fra Norden. De er dekoreret på den ene side ved prægning. Et særligt hyppigt motiv er et mandshoved over et hestelignende dyr.

Studiet af brakteaterne blev grundlagt af den danske arkæolog C.J. Thomsen, der i en artikel fra 1855 mente, at de med forbillede i romerske kejsermedaljoner havde været brugt som amuletter. Selve betegnelsen brakteat opstod i 1694.

Brakteater bruges også som betegnelse for mønter fra middelalderen, der kun var præget på den ene side. De var som oftest fremstillet af sølv. I Danmark kendes de fra 1150'erne og 1160'erne samt fra tiden under Erik af Pommern, Frederik 1., Christian 3. og Christian 4..

Guldbrakteater fra folkevandringstiden[redigér | redigér wikikode]

Vadstena brakteaten, en typisk C-brakteat. Indskriften består af runealfabetet og ordet tuwatuwa; begge har antagelig haft magisk kraft.

Guldbrakteater er en type af smykker hovedsageligt lavet i 5. – 6. århundrede. De var udstyret med en øsken, så de kunne bæres som hængesmykker i snor om halsen, og foruden deres smykkeværdi og prestigen ved guldet har de utvivlsomt haft funktion som amuletter. Brakteaternes guld kom fra guldmønter betalt som fredspenge af det romerske imperium til de nordlige germanske naboer.[1]

Brakteaterne inddeles i typer efter deres billedmotiv. Med udgangspunkt i figuren i midten inddeles brakteaterna i fire grupper:

  • A-typen har et hoved i profil
  • B-typen har en, eller højst tre figurer
  • C-typen har et firebenet dyr med mandshoved oven på
  • D-typens midtfigur består af et stiliseret dyr.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]

  1. Poul Kjærum, Rikke Agnete Olsen. Oldtidens Ansigt: Faces of the Past (1990), ISBN 978-87-7468-274-5
  2. Schrift auf den Goldbrakteaten der Völkerwanderungszeit – eDiss