Bruger:Pyrros/UV

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Uendelige verden er en bestseller novelle fra 2007, af Ken Follett og efterfølgeren til Jordens søjler, fra 1989.

Uendelige verden foregår i den samme by som i Jordens søjler — Kingsbridge — og følger efterkommere af Jordens søjler's personer cirka 157 år senere.[1] Plottet inkludere to meget vigtige og store historiske begivenheder, starten af Hundredsårskrigen og den sorte død.[2]

En tv-miniserie baseret på novellen blev vist verden rundt i 2012. Den havde premiere ved Showcase i Canada den 4. september 2012, og premiere på DR1 den 3. april 2015. Den otte episoders lange tv-miniserie har Cynthia Nixon, Miranda Richardson, Peter Firth, Ben Chaplin, Charlotte Riley, Sarah Gadon og Tom Weston-Jones som skuespillere. Den blev instrueret af Michael Caton-Jones

Handling[redigér | rediger kildetekst]

Novellen begynder i the fiktive by Kingsbridge beliggende i England i år 1327. Fire børn - Merthin, Caris, Gwenda og Merthin's lillebror Ralph - går ind i skoven Allehelgensdag. Sammen overvære børnene drabet af to bevæbnede mænd, som blev dræbt i selvforsvar af Sir Thomas Langley, hjulpet af Ralph. Børnene flygter, lige pånær Merthin, som hjælper den skadede Sir Thomas med at nedgrave et brev, og blev instrueret i at aflevere det hvis og når Sir Thomas ville dø. Derefter flygter Sir Thomas til Kingsbridge og søger ly i munkeklosteret og bliver en Benediktiner munk, og de fire børn svor aldrig at snakke om hvad de så.

Ti år senere er Caris og Merthin forelsket. Da en sektion af Kingsbridge Katedrals hvælvinger kollapser viser Merthin, nu en tømmerlærling, hans særlige evne ved at udvikle en billigere måde a reparere end hans mester.

Ralph, nu en af Jarl Roland af Shiring's væbnere, fremkalder en kamp og får brækket sin næse af en flot bonde fra Gwenda's landsby kaldt Wulfric, som Gwenda helt håbløst er forelsket i. Gwenda bliver solgt for en ko af hendes fader for at blive en sexslave ved en fredsløs lejr. Hun dræber en af de fredløse imens han voldtog hende, og flygter. Hun bliver forfulgt af hendes køber, men drukner ham da Kingsbrigdes bro kollapser, en tragedie der dræbte mange, heriblandt alle Wulfrics nærmeste familie og Prior Anthony af Kingsbridge. I midten af ulykken redder Ralph Jarl Rolands liv og bliver belønnet med at være lord over Gwendas landsby, Wigleigh.

Gwenda og Wulfric går tilbage til Wigleigh og forsøger at få Wulfric til at arve hans faders land. Kravet på arven bliver nægtet af Ralph grundet hans had mod Wulfric. Grundet hans nu betydeligt forværrede fremtidsudsigter forlader Wulfrics smukke, kommende kone ham, hvilket tillader Gwenda at gifte sig med ham istedet. Gwenda prøver så at få Wulfric's families land tilbage til Wulfric, ved at have sex med Ralph, men Ralph holder ikke sin del af aftalen. Gwenda's første søn, Sam, bliver undfanget gennem denne affære.

Imens overlister munkeklosterets sakristan, Godwyn, Priot Anthony's nevø, sine konkurrenter og vinder priorvalget med en overvældende sejr. Godwyn påstår at være en nytænker, men viser sig at være en mere konservativ og begynder hurtigt starte konflikter mellem byens førende borgere af flere grunde, herunder finansiering og opføringen af en fabelagtig ny bro designet af Merthin samt tillade byens borgere at valke uld for en voksende stofindustri. Caris, som bliver praktiserende oldermand, er i særdeleshed også et stort problem. Udover at være hendes kusine, beskylder Godwyn Caris for at lave hekseri i håb om at kunne henrette hende på den måde. For at undgå henrettelse melder Caris sig ind i Kingsbridge nonnekloster. Da hans kommende ægteskab med Caris ville være umuligt, forlader Merthin Kingsbridge for at komme til Firenze, Italien for at udføre sin drøm om at blive en meget succesfuld bygmester.

Otte år senere, da Godwyn stjæler penge fra de væsenligt mere indbringende nonner, rejser Caris til Frankrig for at appellere til Biskoppen, som er med King Edward III i kamp i Frankrig. På vej til ham er hun vidne til englændernes hærgen af Frankrig, og fungere som en felt sygeplejerske under Slaget ved Crécy, hvor Ralph, som havde flygtet fra anklagen af voldtægt og mord i England, redder Prinsen af Wales og bliver belønnet med hans livslange drøm om at blive ridder. Caris' ærinde var desværre forgæves da Kingsbridge's biskop såvel som Jarl Roland blev dræbt under slaget.

Firenze bliver hærget af Den sorte død, som ankom til Messina i 1347. Efter at Merthin, som fornyligt var blevet enke, havde kommet sig efter pestudbruddet, oplever han en åbenbaring af hans kærlighed til Caris og tager tilbage til Kingsbridge med hans datter Laura (Lolla). Der finder han en Caris der ikke har lyst til at give afkald på hendes søsterløfte. Samtidig med det får Merthin sig genoprettet i fællesskabet ved at løse svagheder og revner i den nye bro under dens færdiggørelse efter han tog afsted.

Tusindvis af borgere i Kingsbridge dør under pestudbruddet, og byen kommer hurtigt ind i anarki. Godwyn mister modet og flygter med munkene hen til et isoleret kloster hvor alle munkene dør pånær Gwenda broder Philemon, som flygtede, og Thomas Langley. Efter priorinden af nonneklosteret dør bliver Caris valgt som priorinde og forfremmet til fungerende prior i Godwyn's fravær, og hun indfører brugen af masker og renlighed for at beskytte nonnerne mod pesten.

Efter William, den nye jarl af Shiring, dør af pest sammen med alle hans mandlige arvinger, ser Ralph en chance for at blive jarl. Efter at have myrdet sin unge hustru Matilda (Tilly) arrangere han et bryllup med Williams enke Lady Phillipa, som han længe har begæret, og gør sig selv til jarl. Men Philippa afskyr ham og forlader ham for at bo i Kingsbridge's nonnekloster, hvor hun hemmeligt mødes med Merthin og de får et barn sammen. I frygt for Ralph's vrede, forføre Philippa Ralph for at få ham til at tro barnet er hans. Som result kan Merthin og Philippa ikke længere fortsætte deres affære.

Efter to år forsvinder pesten og Caris afsværger hendes klosterløfter, da hun endelig får muligheden for at administrere hendes eget uafhængige hospital, og gifter sig med Merthin. Efter ti års years besværligheder får Kingsbridge købstadsrettigheder, hvilket befrier dem fra at blive styret af en prior, og Merthin bliver oldermand. Merthin løser også den lange vanskelige problem med hvorfor katedralens hvælving faldt ned, ved at skille et af tårnene ned, og genopbygger det senere, hvilket gør det til den højeste bygning i England.

Mangel af arbejdskraft forårsaget af pesten tillader Wulfric at få sin faders længeventede land. Da Sam, den hemmelige søn af Ralph, dræber den lokale forvalters søn, afsløre Gwenda hans rigtige afstamning fra Ralph for at få Sam løsladt. Med denne viden afpresser Ralph igen Gwenda til at have sex med ham. Da Sam kommer gående derind hvor Gwenda og Ralph har sammenleje, begynder der et slagsmål hvor Sam og Gwenda dræber Ralph. Davey, Gwenda's anden søn, forhandler sig frem til forpagtning og gifter sig med Amabel, datteren af Wulfrics tidligere kommende kone, hvilket beviste for Gwenda at hendes liv ikke havde været helt spildt.

Gwenda's bror Philemon bliver Prior af Kingsbridge og prøver endda at blive biskop, men hans ambitioner bliver forpurret da Sir Thomas Langley dør af alderdom. Merthin holder hvad han lovede, og gravede brevet og, og afslørede at den afsatte Kong Edward II i hemmelighed havde overlevet. Merthin udveksler brevet med en af kongens retsmedlemmer for til gengæld at få Philemon ud af Kingsbridge for evigt.

Da pesten kommer tilbage, formår Caris' intelligens, praktiske forstand og beslutsomhed at undertrykke det trejde pestudbrud, hvilket gør hende til den mest populære og æresfulde person i Kingsbridge. Merthin færdiggøre hans kirketårn og det lykkes for ham i at gøre Kingsbridge Katedral til den højeste bygning i England.

Karaktere[redigér | rediger kildetekst]

Større personligheder[redigér | rediger kildetekst]

  • Merthin: En rødhåret efterkommer af Jack Bygmester og Lady Aliena, de to hovedpersoner i Jordens søjler. Kendt som blandt andet Merthin Fitzgerald, Merthin Bygmester, og Merthin Bridger, er Merthin den ældste søn af den vanærede ridder Sir Gerald og Lady Maud. En klog ung tømrer, bygmester, og arkitekt. Han bruger sin begavelse til hans fordel og har en livslang kærlig for Caris. Han designer en radikal ny bro før han bliver tvunget til at give afkald på Caris. Da han kommer til Italien bliver han meget successful i Firenze, hvor han bliver gift. Flere år senere, efter hans kone og hendes familie bliver dræbt af pesten i Firenze, rejser han tilbage til Kingsbridge med hans eneste datter, Lolla, og fastslår hans autoritet som bygmester. Han bliver oldermand i byens lav, og bliver tilsidst gift med Caris. Han bygger et nyt hospital til Caris og et nyt kirketårn for Kingsbridge Katedral, hvilket gør den til den højeste konstruktion i England den gang. I Tv-serien bliver Merthin spillet af Tom Weston-Jones.
  • Caris: Den viljestærke datter af Edmund Wooler – oldermand af sognets lav, og en direkte efterkommer af Tom Bygmester - Caris er en af de to hovedpersoner i romanen sammen med Merthin, som hun ved sandhed elsker gennem hele hendes liv. Siden barndommen har hun ønsket at være doktor, selvom at kun mænd må blive læger. En beslutsom, målbevidst og klog kvinde, hun nægter at gifte sig for at beholde sin afhængighed, selvom at hun og Merthin elsker hinanden meget højt. Hendes stigende indflydelse på byen og hendes rolle i at frigøre købmændende fra klosterets kontrol bringer hende i konflikt med kirken, hvilket resultere i at hun bliver anklaget for hekseri og kætteri. Hun undgår sin dødsdom ved at komme ind i klosteret som nonne, takket være Priorinden, Moder Cecilia, som så noget ganske unikt i Caris. Som værende leder af hospitalet, bruger hun sund fornuft og iagttagelse, og modsætter sig den tidligere ubestridte autoritet af lægemunke og medicinere. Under pestens udbrud indføre og håndhæver Caris hygiejneskikke for at forhindre pestens spredelse og skriver et katalog med kurer og gode metoder til at undgå spredning af  the outbreaks of plague, Caris enforces hygiene practices to inhibit its spread and writes a catalogue of cures and good practices to avoid the spreading of smitsomme sygdomme, hvilket bliver eftertragtet af apotekere overalt i England. Hun bliver valgt som priorinde af Kingsbridge efter Moder Cecilia's død og bliver forfremmet til fungerende prior da alle munkene flygtede fra Kingsbridge i frygt for pest. Hun afsværger sine klosterløfter, bære sig ad med at administrere et uafhængigt hospital og gifter sig med Merthin, som på det tidspunkt er lavets oldermand. Efter hun vellykket får bekæmpet pestudbruddet den tredje gang, bliver hun hædret i hele byen. I Tv-serien bliver Caris spillet af Charlotte Riley.
  • Godwyn: En ældre fætter af Caris og munk i Kingsbridge Munkekloster. Godwyn viser sig selv som en reformator formår at vinde Priorvalget - with the med hjælp fra hans udspekulerede moder, Petranilla. Da det viser sig at Godwyn alligevel ikke er i stand til at kunne løse Munkeklosterets pengeproblemer vælger Godwyn, med fortsat råd fra hans moder, og med Philemon's loyale hjælper, prøver han sig frem med mere markante løsninger for at kunne beholde sin position og forbedre sig selv politisk, sædvanligvis på bekostning af byen og det forenede nonnekloster. Dør af pest da han prøver at isolere sig selv og klosterets munke ved St. John-in-the-Forest. Slutter sit liv uden at have opnået særlig mange af de ting han havde stræbet efter på trods af hans ubarmhjertige forsøg. I Tv-serien spilles Godwyn af Rupert Evans.
  • Gwenda: Datter af landløse arbejdere i landsbyen Wigleigh og Philemon's søster, som barn blev hun undervist i at stjæle af sin far, Joby, for at redde hendes familie fra at sulte. Hun stjæler Sir Gerald's pung og er derfor medskyldig i hans vanærede status og for hans to sønners skæbne, Merthin og Ralph. Hun bliver fremmedgjort af hendes familie da hendes fader prøvede på at sælge hende for en ko. Selvom at hun aldrig rigtig undslipper fattigdom og tragedie, bruger hun sin forstand til at forbedre hendes situation og undgå fare. Selvom hun ikke er flot og bliver beskrevet som "rottelignende", er Gwenda sensuel optræden, og bliver både begæret og foragtet af Ralph. Gwenda elesker Wulfric, på trods af at han er forlovet med Annet og er en livslang ven Caris, på trods af de store forskelle mellem deres sociale klasse. Hun bliver voldtaget af Ralph og gifter sig med Wulfric da han ikke længere kan gifte sig med Annet. Gwenda stikker hendes daggert ind i den døende Ralph's mund for at holde det hemmeligt at hendes søn Sam, faktisk er Ralph's, ikke Wulfric's. I Tv-serien spilles hun af Nora von Waldstätten.
  • Ralph: Merthin's yngre broder og fuldstændige modsattet. Han er en voldtægtsmand og en morder. Som den fødte kriger Ralph er, er han både selvisk, ubarmhjertig, og vil først stoppe når han bliver jarl og derved genvinde hans families værdighed. Han anser sin broder for ekstremt meget og bevare ønsket om hans godkendelse og billigelse, selvom han sjældent tilpasser sin opførsel for at opnå det. Ralph har en livslang begær til Lady Philippa, som også bliver hans anden kone. Han hader Wulfric. Ralph bliver tvunget til at søge eksil efter en retssag om voldtægt, og bliver en frygt og berygtet fredløs, som bliver planlagt at hænge. Ralph slipper for døden ved at gå i krig i Frankrig og redder Prins EdwardPrinsen af Wales. Kommer tilbage fra krigen som ridder, hvilket opfyldet et livslangt mål om at rette op på familiens navn; bliver tilsidst Jarl af Shiring. Da han finder ud af at Sam ikke er hans søn, afpresser han Gwenda til at have sammenleje med ham. Han bliver dræbt af Gwenda, da Sam finder dem liggende sammen, og efter beskyttende at have fulgt sin moder. I Tv-serien bliver Ralph spillet af Oliver Jackson-Cohen.

Mindre vigtige personligheder[redigér | rediger kildetekst]

  • Thomas Langley: en ridder som ankommer i Kingsbridge i begyndelsen af bogen. Sammen med Ralph dræber han to af dronningens mænd efter de angriber ham. Han bliver skadet i en kamp som fører til at han mister sin venstre arm fra albuen af. Sammen med Merthin, graver han en besked ned ved et træ. Han bliver en munk for at undgå at blive straffet, og fortæller Merthin at han skal aflevere brevet til en præst hvis han hører at Thomas er død. Han er ven med Merthin og Caris og forpurrer mange af Godwyn's planer. Han fanger Ralph og giver ham retfærdighed for Ralphs mange forbrydelser, men Ralph bliver dog senere benådet af kongen. Thomas Langley dør i 1361 som en gammel munk, og led under symptomer af senilitet. Merthin udføre hans løfte om at grave brevet op og finder ud af at Kong Edward II aldrig blev dræbt, men flygtede og skjuler sig i eksil. Philemon finder også ud af det, men Merthin overlister ham og sælger brevet til kongen, tilgengæld for en forfremmelse af Canon Claude til biskop, og fik Philemon sendt til Avignon for at være Pavens ambassadør. I TV-serien spilles Thomas Langley af Ben Chaplin.
  • Lady Philippa: Adelsdame og kone af Lord William af Caster, senere Jarl William af Shiring. Hun afskydes af Ralph lige fra begyndelse af hans karriere væbner, men efter Williams og begge deres sønners død af sygdommen blev hun tvunget til at gifte sig med Ralph af Kong Edward III. Lidt efter Ralph bliver jarl, vokser deres fælles afsmag for hinanden, hvilket ender i at Philippa flytter ind i nonneklosteret og får en kærlighedsaffære med Merthin, hvor de får et barn sammen. Hun forfører Ralph for at overbevise ham om at sønnen Roley er hans og undgår derved at blive dræbt for hor. I TV-serien bliver hun spillet af Sarah Gadon.
  • Wulfric: Attraktiv og hårdtarbejdende; søn af jordbesidende bønder fra Wigleigh; hadet af Ralph Fitzgerald fordi han ikke lader sig provokere af Ralphs; mister sin fødselsret da hans familie dør under Kingsbridges brokollaps; byens lend (og Ralph) holdte ham fra at få sin families jord tilbage; bliver ludfattig men godt gift med Gwenda og hans to sønner (men uden hans vidende er en af dem er ikke hans). Han får til sidst, til Ralph's rædsel, sin families land tilbage idet pesten næsten havde dræbt alle andre der var i stand til at holde land. I TV-serien bliver Wulfric spillet af Tom Cullen.
  • Philemon (Holger Wigleigh): Ambitiøs munk, søn af Joby og bror til Gwenda. I mange år var han Godwyn's loyale assistent. Da munkene begynder at blive udslettet af pesten flygter han og forsvinder i lang tid. Da han kommer tilbage efterfølger han Godwyn som prior, da pesten var nok aftaget. Som den uærlige og skamløst meget  and shamelessly selvhøjtidelig, er Philemon tilbøjelig til at stjæle smykker og holder dem i et sikkert og skjult sted. Han stræber mod at blive Biskop af Shiring, men bliver afvist efter Merthin slår en handel af med en af kongens mænd med hans brev fra Thomas Langley. Til slut bliver han royal repræsentant for Paven og forlader Kingsbridge.
  • Elfric: Bitter og hævngerrig mestertømmer, Bygmester. Søn af en ældre, og mere talentfuld mester, Joachim. Han ser Merthin som en udfordring mod hans status og levebrød og gør alt der er muligt for at gøre Merthins liv svært. Mens han lever modsætter han sig Merthins forsøg på at blive accepteret i lavet, og argumentere med at han aldrig færdiggjorde sin læretid. Dør allerede i det første pestudbrud. I TV-serien spilles Elfric af Ian Pirie.
  • Annet: Flot og flirtende, men kedelig; bruger sin feminine charme til at sælge hendes families æg ved Kingsbridge markedet og tiltrækker Wulfric; tiltrækker uønsket opmærksomhed fra Ralph Fitzgerald og bliver senere voldtaget af ham. Afbrød sin forlovelse med Wulfric da han blev arveløs. Bliver aldrig tilfreds med sit liv og indser til sidst den store fejl hun har begået. Gennem historien anser Gwenda hende som modstander da hun bliver ved med at flirte med Wulfric. Til sidst ved brylluppet af deres to børn forsoner de sig da Gwenda indser at hun havde vundet.
  • Kloge Mattie: Kingsbridge's urtelæge og jordemoder; forlader pludseligt byen da en anden borger bliver anklaget for heksekundskab; lærer unge Caris helbredelseskundskab og urtekundskab; redder Gwenda's liv da uddannede doktorer og nonner ikke kunne få hende gennem fødselen af hendes første barn på en sikker måde; vejleder altid hendes patienter til at be til Gud, for at undgå enhver beskyldning for at kunne heksekundskab eller djævelsk trylleri. I TV-serien bliver Kloge Mattie spillet af Indira Varma.
  • Joby Wigleigh: Laveste i Wigleighs sociale hierarki; landløs arbejder; mangler en hånd fra dengang han blev set stjæle; lyver, er utro og stjæler for at få kost til hans familie; sælger sin datter, Gwenda, til fredløse som sexslave for en ko. I TV-serien spilles Joby Wigleigh af Andre Hennicke.
  • Madge Webber: Eneste overlevende medlem af Webber familien efter pestudbruddet; ærbar og fattig i starten, men Caris ændrer hendes families formue ved at få dem til at væve og lave farvet tøj. Manden Mark var den første Kingsbridge borger der døde af pest, og hendes sønner døde også. Senere gifter hun sig igen og får en datter. I TV-serien bliver Madge Webber spilet af Sally Bankes.
  • Alice: Caris' søster; bryder sig ikke om Caris; gift med Elfric, som har Merthin som lærling; prøver at narre Merthin til at blive gift med hendes stepdatter, Griselda.
  • Griselda: Elfric's datter fra et tidligere ægteskab, forføre Merthin efter hendes Thurstan forlader byen da han finder ud af hun er gravid. Prøver at lokke Merthin ind i et ægteskab med ham ved at bilde ham ind at barnet er deres. Planen bliver forpurret af Caris da hun finder ud af at Griseldas svangerskab har varet i flere måneder, mens Merthins affære kun fandtes sted fornylig. Opkalder hendes barn Merthin for at provokere, men alle byens borgere har dog fundet ud af at det ikke er Merthin's barn.
  • Buonaventura Caroli; Italiensk uldhandlende som ofte handler i Kingsbridge; ven med Edmund, og senere med Merthin da han boede i Florence; hjælper Caris med at udvikle "Kingsbridge rødt"; er budbringer for Caris med nyheder fra og om Merthin efter han har bosat sig i Florence.
  • Lolla (Laura): Merthin's datter af hans florentinske hustru; fik aldrig pest i Italien som spædbarn og bliver antaget for immun; bragt til Kingsbridge af hendes fader efter hele familien dør af pest. Er til Merthins bestyrtelse meget oprørsk i sine teenageår og vælger til sidst at gå i Caris' fodspor som læge, og bliver lærling af Caris i hendes hospital.
  • Bessie Bell: Kropasserens datter; tager sig af Lolla og forfører Merthin da de kommer tilbage fra Italien, før Merthin bygger sit eget hus. Dør i det første pestudbrud i Kingsbridge og giver kroen til Merthin.
  • Mair: En ung nonne med et smukt engelansigt, kortvarig elsker af Caris, som hun rejste med til Frankrig, dør i det første pestudbrud i Kingsbridge. I TV-serien bliver Mair spillet af Tatiana Maslany.
  • Prior Anthony: Godwyn og Caris' onkel og Prior af Kingsbridge i begyndelsen af bogen. Han dør i brokollapset i Kingsbridge.
  • Prior Saul Whitehead: Nevø af Jarlen af Shiring, Prior af Saint-John-in-the-Forest, bliver valgt som den nye Prior af Kingsbridge af Jarlen, men bliver overbevist om ikke at stille op gennem manipulation af Godwyn.
  • Bishop Richard: Yngre søn af Jarl Roland, og da han stadig var en yngre mand blev han biskop af Kingsbridge; han er praktisk, men ikke from. Hans begær giver Godwyn et våben mod ham. Dør i Slaget ved Crécy.
  • Tilly (Matilda af Tench): ung aristokrat; uddannet af Kingsbridge nonner; gift med Ralph i hendes tidlige teenagerår, giver Ralph én søn (Gerald) før hun bliver myrdet af Ralph.
  • Henri af Mons, biskop af Kingsbridge: En god, intelligent og praktisk mand, han er usansynligt allieret med Caris, men har fra hendes start som Prior af Kingsbridge hjulpet og støttet hende. Selvom de begge har to vidt forskellige meninger, indser han at Caris er velvidende og succesfuld. Han er i et forhold med hans underordnede, Canon Claude, hvilket Caris udemærket ved, men afslører det aldrig. Han modkæmper Philemon når det er muligt. Han favoriserer Caris og bliver hurtigt nøglen til kraftbalancen i Kingsbridge.
  • Petranilla: Moder af Godwyn og søster til Edmund Wooler og Prior Anthony. Hun er meget udspekuleret. Hendes første mand dør før bogen begynder. Rådgiver Godwyn nøje, nogle gange mod hans vilje, og hendes plan får ham til at vinde priorvalget. Har et stærkt had mod hendes niece Caris. Dør i det første pestudbrud. I TV-serien spilles Petranilla af Cynthia Nixon.
  • Edmund Wooler: Oldermand for menigheden og far af Caris og Alice. Broder af Petranilla og Prior Anthony. Driver familiens uldforretning efter hans fader dør og hans bror melder sig ind i Kirken. Ofte i modstrid med Kingsbridge's priorer grundet at de ikke særlig ofte har nogen som helst interesse i byens borgere.
  • Odila af Shiring, grevinde af Monmouth: Adeldame, det eneste overlevende barn af Jarl William af Shiring efter pesten dræbte hendes brødre. Hun blev gift med David af Caerleon, den unge, nye jarl af Monmouth. Som stepsøster af Ralph's sønner, vil hendes husstand modtage den unge Gerald of Shiring som væbner.
  • Moder Cecilia: Priorinde i det meste af bogen. Stærk og streng, hun er også meget omsorgsfuld og har gode intentioner, og elsket af mange. Hun redder Caris fra at blive henrettet for hekseri og kætteri ved at foreslå at hun blev nonne. Hun havde et ømt punkt for Godwyn da han var yngre, men hendes had og mistillid til ham vokser idet han indføre strenge regler om nonners og munkes fysiske nærhed (hvilket føre til at nonnerne mister betydelig adgang til klosterets faciliteter). Senere lærer hun mere om hvor utroværdig han er da han sjæler en stor testamentarisk gave fra nonnernes obligationer, for at kunne betale for en ny og mægtigere priorbolig. Hun dør under det første pestudbrud. I TV-serien spilles Moder Cecilia af Miranda Richardson.
  • Elizabeth Clerk: Modstander af Caris, veluddannet, smuk; ønsker at gifte sig med Merthin og forføre ham næsten, men forpurres af Merthin's ugengældte opsættelse af Caris; bliver nonne da Merthin afslår hende; politisk modstander af Caris i nonnepolitik, baseret på priorens modvilje. I TV-serien bliver Elizabeth Clerk spillet af Caroline Boulton.
  • Tiggermunken Murdo: En nævnenyttig, psykotisk svindler som bruger nidkært fromhed til at tilfredstille hans begær efter at se kvinder brændt som hekse. Skaffer afgørende beviser for at forsikre Caris' skyld ved hendes retssag om hekseri. I TV-serien spilles Murdo af John Rado.
  • Jarl Roland: Jarl af Shiring; han og hans sønner virkede som Dronningens tro følgessvende ved forsøgsmordet på Edward II. I TV-serien spilles Jarl Roland af Peter Firth.
  • Sir Gerald og Lady Maude: Merthin og Ralphs forældre. Efterfølgere af adellige, og bosat sig som pensionærer hos munkeklosteret.

Historiske refferencer[redigér | rediger kildetekst]

  • Kong Edward III's hersken bestemmer det historiske miljø i romanen.
  • De strukturalle problemer der tvang Kingsbrigdes katedral til at blive genopbygget blev opsat og inspireret efter en hændelse ved en gammel katedral i den spanske by Vitoria-Gasteiz (fra forfatterens Anderkendelser).
  • Merthin's mål i hans stræben efter at bygge det højeste kirketårn was Salisbury Cathedral.
  • De kapitler der fandt sted i Frankrig indeholder meget nøjagtige og realistiske beskrivelser af slagene ved Blanchetaque og Crécy.
  • Selvom at al handling der sker i England sker i de fiktive byer Kingsbridge og Shiring, findes områder såsom Melcombe, Gloucester, Monmouth, Shaftesbury, Exeter, Winchester og Salisbury som befinder sig i nærheden. Dette placere miljøet et eller andet sted i det syd-centrale England.
  • De mystiske nedgravede brev, hvis indhold først blev afsløret i slutningen af romanen, er på mange måde tilsvarende det historiske Fieschi Brev.

TV-serie[redigér | rediger kildetekst]

En tv-serie, produceret af Scott Free og Tandem Communications, bearbejdet af John Pielmeier, og instrueret af Michael Caton-Jones blev sendt i Tyskland i slutningen af 2012.[3]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]