Brugerdiskussion:Heb/Arkiv/200709

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
   Hjertelig velkommen til den danske Wikipedia, Heb/Arkiv/200709!

Jeg håber, at du vil trives her. Begynd gerne med at gennemgå vores guide, som er en hurtig og nem måde at blive introduceret til de vigtigste ting på Wikipedia.

Du kan også læse om tips til, hvordan du hurtigt kommer i gang med at redigere, og de mest almindelige begynderfejl. Hvis du har spørgsmål til, hvordan du kommer i gang, kan du gennemse de oftest stillede spørgsmål om Wikipedia samt nybegynderforummet. Hvis du har andre spørgsmål, så kan du spørge på Landsbybrønden.

Fem ting at tænke på:

  • Vær dristig! Den væsentligste fejl, som nybegyndere begår, er slet ikke at skrive. Skriv! Hvis du begår sproglige fejl eller glemmer nogle ting, vil andre rette den slags til efterhånden. En stor hjælp er at bruge forhåndsvisning til at se, hvordan dine ændringer kommer til at se ud, inden du gemmer dem, og du kan også lege i "sandkassen" inden du går i kast med de rigtige artikler. Husk blot, at du aldrig må kopiere andre steder fra, med mindre det er frit indhold. Prøv desuden altid at skrive fra et neutralt synspunkt og beskriv dine redigeringer.
  • Kig dig omkring! Se bl.a. skribentforsiden - der findes flere nyttige links.
  • Læs og lær! Fortsæt gerne med at læse om god opførsel på Wikipedia, hvordan du uploader billeder og stilmanualen.
  • Stil spørgsmål! De erfarne brugere hjælper gerne på nybegynderforummet hvis du har brug for hjælp! Du kan også få tilknyttet en mentor, der kan hjælpe. En god metode er også at efterligne – se hvordan andre artikler er lavet (kig blandt andet blandt vores pt bedste artikler) og brug nogle af de samme redskaber.
  • Signér! Når du skriver indlæg på diskussionssider (som denne), så husk at signére det du skriver. Dette gør du nemmest ved at klikke på "signér"-knappen eller selv skrive fire tilder (~~~~). Du skal ikke signere bidrag til artikler.

Endnu en gang - velkommen til!

Med venlig hilsen Pred (diskussion) 8. jan 2007 kl. 18:20 (CET)


Ja blot til info, så har jeg nu læst velkomsten og også de fleste af de dokumenter som den linker til og lidt ekstra :) -- Hebster 8. jan 2007 kl. 20:57 (CET)


Billeder af Lynx helikopter[rediger kildetekst]

Hvor har du deher billeder (Billede:Lynx hoist.jpg og Billede:Lynx der lander.jpg) fra? Du skulle i øvrigt overveje at lægge dem op i commons i stedet. --Morten LJ 9. jan 2007 kl. 10:11 (CET)

Billedet af Lynx'en der er i gang med at hoiste, er et jeg selv har taget. Billedet af Lynx'en der lander er et, der er taget af en anden person som har lagt det på en såkaldt togt-cd (en samlet cd hvor man kollektivt deler ud af de billeder der bliver taget under et togt). Billeder på togt-cd'en er altid public domain. Med hensyn til det med commons er det noget jeg skal have læst op på. Jeg er stadigvæk under 24 timer gammel i det her wikipedia-sjov og har endnu ikke fået lært og læst på alt :( --Hebster 9. jan 2007 kl. 10:16 (CET)
Jeg var bare overrasket over hvor flotte billderne er så jeg mistænkte lidt at de var snuppet et andet sted fra, det ser vi en del her på Wiki. Du skal nok få lært Wikipedia, det er ikke så svært. Med hensyn til commons kan du bare lade billederne blive liggende hvor de er indtil du har mod på at flytte dem, hvis du lægger dem op under det samme navn i Commons skulle de link du har lavet til dem fra dansk wiki stadig holde. --Morten LJ 9. jan 2007 kl. 10:21 (CET)
Jammen jeg takker for de pæne ord med hensyn til billederne. Jeg er ivrig amatørfotograf så jeg skal nok holde min sti ren på det punkt :) Jeg lover at jeg nok skal få kigget på det med commons på et tidspunkt. --Hebster 9. jan 2007 kl. 10:24 (CET)
Det haster ikke, generelt foretrækker vi (så vidt jeg har forstået) at billederne ligger i commons --Morten LJ 9. jan 2007 kl. 10:26 (CET)
Så er de to Lynx-billeder blevet lagt op på commons.
--Hebster 22. jan 2007 kl. 20:30 (CET)

Om dig selv[rediger kildetekst]

Jeg har flyttet det du havde skrevet om dig selv herinde til din brugerside: bruger:Hebster. Du skal normalt aldrig slette noget fra diskussionssider som denne side er (når du engang har fået en masse til at stå her kan du lære hvordan man arkiverer gamle diskussioner). --Morten LJ 9. jan 2007 kl. 14:31 (CET)


Hej Hebster!

Jeg har lige læst din omtale af eskadrenes historie med interesse, og du burde jo vide meget om det, da du er "sømand" - jeg var "bare" jagerpilot i Flyvevåbnet fra 65-70 på F-100 Super Sabre, men Søværnet har også min interesse.

Jeg havde for øvrigt den udsøgte "fornøjelse" at deltage i mange øvelser med Søværnet, og var i den forbindelse MEGET imponeret over, hvor hurtigt skibene fik rettet deres kanoner mod os - også selv om vi kom flyvende i 50 fods højde med 450 knob. Man så dette ved, at der blev blinket mod os fra kanonstillingerne - IRRITERENDE, men det var også noget, der gav os respekt for Søværnets arbejde! Så måtte vi bare håbe, at "IVAN" ikke var så god.

Men nu til sagen: er det, du skriver vedr. eskadrenes historie også helt rigtigt? Du omtaler nemlig 2 fregatter i dine 2 afsnit, og der må du vel mene Peder Skram og Herluf Trolle? Men de udgik af flådens tal den 9-7-1990. Så skulle de ikke slettes i afsnittene?

Jeg har selv foretaget et par rettelser i artiklen om Søværnet, som du kan se.

Venlig hilsen

Grebllaw123d


P.S.: Hvilket skib af Triton-klassen sejler du med - bare nysgerrig.

Hej Grebllaw123d.
Jo du har helt ret. Fregatterne Peder Skram og Herluf Trolle var de to fregatter og det er nu rettet (sammen med bevogtningsbådene og minestrygerne :)), så det er i orden nu. Det gik nok lidt stærkt da det blev rettet til, så tak fordi du gjorde mig opmærksom på det :)
Den egentlige Triton-klasse (Triton-klassen) udgik i 1981, omend skibene F358 Triton, F359 Vædderen og F360 Hvidbjørnen i dag nogle gange omtales som Triton-klassen. Egentlig hører de til Thetis-klassen. Jeg er normalt på Hvidbjørnen men har også sejlet med Triton og Vædderen. Mit næste ophold bliver faktisk på Triton.
--Hebster 27. jan 2007 kl. 13:33 (CET)
Hej Hebster!
Du er sørme hurtig!
Det gik vist også lidt stærkt for mig - jeg ved da godt, at "dine" skibe er af THETIS-KLASSEN!
Jeg er også helt på det rene med det, du ganske rigtigt siger om den egentlige Triton-klasse - jeg havde den jo i fjernkending i Flyvevåbnet - pæne skibe, som vi kaldte "spaghettibådene", da de jo var italienske.
En anden ting - jeg synes, at det, der er skrevet om Søværnets skoler, er lidt rodet. I indledningen siges det for eks., at der er 5, medens dette tal ikke rigtig går igen i afsnittet om skolerne. Og så synes jeg, at det historiske om "Søværnets Taktik- og Våbenskole (TVS)" er lidt overflødigt - det er ikke interessant for en større skare. Jeg ved ikke, om du er enig?!
Jeg vil ikke rette det, da jeg ikke umiddelbart ved nok, men det gør du jo utvivlsomt!
Har du forøvrigt trykket på "english", så du får den engelske udgave om Søværnet?
Der mangler da meget relevant stof, som er på den danske. Der er helt korrekte(?) oplysninger om alle fartøjerne med pennant numbers og eskadretilknytning, men resten er lidt tyndt! Enig?
Venlig hilsen
Grebllaw123d
P.S.: Det anføres i artiklen om Søværnet, at Færøernes Kommando er underlagt Forsvarskommandoen - er det samme ikke gældende for Grønlands Kommando? Det synes jeg fremgår af Søværnes officielle hjemmeside.
Hej Grebllaw123d.
Jeg har lige tilladt mig at indrykke dit indlæg, så bliver det nemlig lidt lettere at læse det hele :)
Jo jeg kender skam godt de italienskbyggede korvetter (jeg har dog aldrig selv været ombord i dem). De havde i øvrigt en lille finesse som - mig bekendt - hverken er set før eller siden i marinens historie: Skibene var udstyrret med en tank til rødvin (præcis som vi har tanke til smøreolier og hydraulikolier i dag) på godt 2 m3. Ægte italiensk. Tanken blev i øvrigt forseglet og var aldrig i brug mens skibene var i dansk tjeneste.
Du har helt ret i at det med skolerne er lidt rodet og ustruktureret. Og det kunne for så vidt også godt trænge til en opdatering. Det er faktisk en opdatering og jeg har det også på min liste over min personlige to-do-liste for da.wikipedia. :)
Jeg har faktisk ikke fået set på den engelske side før nu og den kunne også sagtens trænge til en opfrisker. Bl.a. det du nævner men også gradsbetegnelserne (det er vist ved at være nogle dage siden vi har haft sekondløjtnanter i det danske søværn).
Det er faktisk lige omvendt af hvad der står på siden. Færøernes Kommando (FRK) er underlagt Søværnets Operative Kommando, mens Grønlands Kommando (GLK) er direkte underlagt Forsvarskommandoen. Chefen for FRK er i øvrigt "kun" kommandør (chefer FRK), mens chefen for GLK er kontreadmiral (chefer GLK).
Jeg har lige rettet det nu, så det i der i det mindste ikke står noget forkert :)
--Hebster 29. jan 2007 kl. 19:52 (CET)
Hej Hebster!
Helt fint at indrykke - hvordan gøres det for resten? Jeg er også nybegynder i det her "skriveri".
Med hensyn til rødvinstanken må vi bare håbe, at den var tom, da den blev forseglet, så et evt. indhold ikke stod og blev dårligt - velvoksen tank for øvrigt!
Ang. sagen med Færøernes Kommando og Grønlands Kommando, står der på deres sider i Wiki, at Færøernes kommando er underlagt Forsvarskommandoen og ikke SOK, og at Grønlands kommando er underlagt Forsvarskommandoen, medens chefen for GLK er underlagt Forsvarschefen.
Hvad er rigtigt? Det fremgår heller ikke rigtigt af Forsvarskommandoens hjemmeside eller for den sags skyld af SOK's hjemmeside.
Med venlig hilsen
Grebllaw123d
Hej Grebllaw123d.
Indrykningen laves ved at sætte :'erne foran hvert afsnit. For hvert : der sættes rykkes afsnittet en gang længere ind. Dette afsnit er rykket fem gange ind, derfor er det startet med fem kolonner i redigeringen.
Jeg har lige kigget på Søværnet - mente nok jeg havde rettet det der. På Færøernes kommando-wiki-siden stod der at de var en niveu II myndighed under FKO. De er altså en niveau III myndighed under SOK. Det er lidt kringlet skrivet, men hvis du går ind på SOK's hjemmeside og kigger på menuen under teksten forsvarsnettet kan du se at Færøernes Kommando er opstillet under Søværnet, mens Grønlands Kommando er opstillet under Andre myndigheder. Jeg har også lige kigget på Grønlands Kommando-wiki-siden og der står der godt nok at CH GLK er underlagt FC (og dermed er GLK underlagt FKO).
--Hebster 29. jan 2007 kl. 21:14 (CET)
P.S. Historien melder ikke noget om der var rødvin i tanken da den blev forseglet. Det har der nok ikke :)
Hej Hebster!
Tak for info med hensyn til indrykning - jeg prøver!
Du har utvivlsomt ret vedr. de 2 Kommandoers tilhørsforhold - tak for din info!
Men som du anfører, er det kringlet skrevet i de forskellige websites, som jeg også
har set på - det der snyder mig er, at de 2 kommandoers tilhørsforhold ikke fremgår
af organisationsdiagrammerne.
Tak for dialogen - vi høres nok ved en anden gang!
For info, så har jeg redigeret lidt i wiki-siderne om Flyvevåbnet, besættelsen 40-45
samt sider vedr. forskellige civile/militære fly - ja, vi har jo vores forskellige
interesseområder.
Venlig hilsen og take care i det barske vejr i Nordatlanten.
Grebllaw123d

Ammunitionsrydningstjenesten[rediger kildetekst]

Jeg har netop flyttet ammunitionsrydningstjenesten på den rigtige måde - ved hjælp af "flyt"-fanebladet. På den måde beholdes historikken. Hvis du har rettet i artiklen efter din cut&paste-flytning, må du rette igen. --Palnatoke 30. jan 2007 kl. 14:17 (CET)

Hej Palnatoke. Ja jeg syntes nok jeg engang havde set noget om en korrekt måde at flytte en artikel på, men jeg kunne ikke finde den. Omvendt tænkte jeg at der nok var en eller anden der skulle hjælpe mig, hvis jeg gjorde det på den forkerte måde og nu husker jeg det givetvis hvis det bliver aktuelt igen. Jeg har rettet det til som jeg havde ved min cut'n paste flytning :)
--Hebster 30. jan 2007 kl. 17:25 (CET)
Et lille tip fra en anden wikipedianer.
Når du redigerer eller opretter artikler, så husk venligst at bruge forhåndsvisning. Dermed undgås for meget støj på listen over seneste ændringer, og du vil fange de fleste af dine slåfejl selv. Bemærk, at der findes forskellige redigeringsværktøjer, som gør det lettere at fange stavefejl.

--JGC 23. apr 2007 kl. 09:48 (CEST)

Hej JGC.
Du har aldeles ret - forhåndsvisning er smart. Ulemepen er blot, at hvis der er flere der retter i samme artikel og man er lang tid om at rette i en artikel, så risikerer man at miste det man har lavet. Det har jeg prøvet flere gange (sjovt nok hver gang med større rettelser) og derfor har jeg gjort det til en vane (omend måske dårlig), at gemme tit med mindre ændringer, fremfor at anvende forhåndsvsning :/
--Hebster 23. apr 2007 kl. 12:38 (CEST)
Jeg kender godt problemet - men det er i mine øjne stadig en dårlig vane. Det bliver sværere at se hvad der sker med en artikel når der opdateres i mange små bidder. Hvis du skal i gang med en større opdatering af en side, kan du starte med at markere den med {{IBrug}} - på den måde kan andre se at der arbejdes på artiklen. --JGC 23. apr 2007 kl. 12:54 (CEST)
Ja det var nok en bedre vane at tillægge sig. Jeg skal gøre en aktiv indsats for det :)
--Hebster 23. apr 2007 kl. 12:58 (CEST)
Hvordan kan to rutinerede brugere overse den enkle løsning der består i at anvende en simpel ekstern editor? Man sparer sig selv og andre for mange ærgelser. Intet kan vel haste så meget at man ikke kan bruge den metode? -- Mvh PHansen 23. apr 2007 kl. 13:12 (CEST)
Den eksterne editor forhindrer ikke at man ryger ind i redigeringskonflikter - men den kan til gengæld gøre det sværere at opdage dem. Hvis jeg kl. 13.30 kopierer en artikel over i en ekstern editor, og redigerer den til kl. 14.24, så skal jeg selv ind og tjekke om der er kommet andre ændringer i mellemtiden (hvis den eksterne editor ikke er koblet direkte til en browser eller wikipedia).
Hvis wp-systemet opdager en redigeringskonflikt, får man muligheden for at flette de to versioner sammen, eller bare at kopiere sin egen tekst ud - så der er ikke noget der nødvendigvis går tabt. Til gengæld kan det være tidskrævende at flette to større redigeringer sammen. --JGC 23. apr 2007 kl. 13:41 (CEST)
Det letteste løsning er vel at gå ind på siden Skabeloner/Generelle og der hente {{iBrug}}-skabelonen og sætte den ind på siden, man vil redigere. Derefter kan man i ro og mag foretage sine redigeringer, uden at der opstår konflikter med andre. - apw 23. apr 2007 kl. 13:54 (CEST)
Det med redigeringskonflikten er strengt taget kun relevant på diskussionssider hvor det går slag i slag, ellers drejer det sig vel om lidt årvågenhed og behændighed plus evt. som I nævner {{iBrug}}-skabelonen. Det med årvågenheden lærer man efter at have brændt fingrene et par gange; så min brug af den eksterne editor er måske blot en vane for ikke (igen) at miste stof på grund af egen klodsethed.
Hvis en ny bruger sætter sin nyligt afsluttede opgave på 30+Kb ind som en stor tekstklump fra et tekstbehandlingsanlæg: http://da.wikipedia.org/w/index.php?title=Landboreformerne&oldid=945629, så skal man holde hovedet koldt for at undgå ærgelser; derfra metoden – hvortil et nyt råd kunne være at lave sin egen sandkasse -- Mvh PHansen 23. apr 2007 kl. 14:32 (CEST)
Jeg har nu også oplevet mange redigeringskonflikter på almindelige artikler - det sker jævnligt hvis man tager fat i artikler fra seneste ændringer. Her vil {{IBrug}} ofte være overkill, fordi det typisk drejer sig om simple rettelser fra nybegynderbrugere - glemt formatering, glemte kategorier, skabelonmarkering og den slags.
Hvis det går galt med en større redigering, kan man jo altid gemme sin egen version i en lokal sandkasse når konflikten opstår. Den eksterne editor (eller arbejdet i en lokal sandkasse) har dog yderligere én væsentlig fordel - man undgår ærgelser hvis browseren går ned under redigeringen. Jeg har prøvet det et par gange - og så er der ingen kære mor hvis man ikke har gemt arbejdet andetsteds.
--JGC 23. apr 2007 kl. 14:47 (CEST)

Administrator[rediger kildetekst]

Hej Hebster, du har nu fået administratorstatus. - Kåre Thor Olsen (Kaare) 23. apr 2007 kl. 15:06 (CEST)

Et lille tip[rediger kildetekst]

Hej Hebster, husk at wikificere nyindsat tekst og husk, at vi ikke bruger romertal men almindelige tal i konge og dronningenavne på danske monarker.(skrev Apw (disk. • bidrag) 23. apr 2007 kl. 17:12. Husk at signére dine indlæg.)

Jeg antager det er Frederikshavns_historie#Skanserne du specifikt hentyder til?
Med hensyn til det med at bruge "almindelige" tal i konge- og dronningenavne, kan jeg godt se, nu du nævner det, at det er et gennemgående træk. Det er dog ikke noget der er indført i Stilmanualen men det bør nok blive gjort.
Omkring det med at wikificere, så var det noget jeg havde planer om at gøre i aften, men sådan er der jo så meget :)
--Hebster 23. apr 2007 kl. 18:24 (CEST)

Fjernelse af Hærværk[rediger kildetekst]

Hej Hebster. Nu når du er blevet administrator bedes du bruge den knap der hedder "fjern redigering" til at fjerne hærværk, da artiklen så bliver patruljeret på samme tid, og vi slipper for dobbeltarbejde. --Peter Andersen 23. apr 2007 kl. 22:55 (CEST)

Hej Peter.
Det var jo snedigt, så det vil jeg fremover gøre :)
--Hebster 24. apr 2007 kl. 09:21 (CEST)

Hej. Jeg tænkte jeg lige ville gøre dig opmærksom på at jeg denne gang har skrevet et svar på min egen diskussionside og forsøgt at uddybe mine bekymringer og tanker omkring materialet vi diskutere. -- 85.81.20.149 29. apr 2007 kl. 23:14 (CEST)

Yeps - jeg har svaret der. Egentlig bør diskussionen måske tages på diskussionssiden til artiklen, men det skal vi nok lige have kigget på.
--Hebster 29. apr 2007 kl. 23:18 (CEST)
Jeg har valgt at flytte hele vores diskussion til artiklens diskussionside, så flere interesserede kan følge med i den og eventuelt give deres egen mening til kende. -- 85.81.20.149 1. maj 2007 kl. 21:46 (CEST)

Hvis du ikke er omkring Grønland eller andet fjernt sted, så kunne det måske fristes at sætte ansigt på nogle af folkene heromkring. Vi afholder træf 18. maj :) --|EPO| 7. maj 2007 kl. 20:13 (CEST)

Det er jeg ikke helt endnu, men den 18. er jeg lystigt på vej derop :(
--Hebster 10. maj 2007 kl. 18:27 (CEST)