Bur Kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Bur Kirke
Generelt
Opført o. 1100
Geografi
Adresse Bur Kirkevej 1A, Bur,
7570 Vemb
Sogn Bur Sogn
Pastorat Gørding-Vemb-Bur Pastorat
Provsti Ringkøbing Provsti
Stift Viborg Stift
Kommune Holstebro Kommune
Kommune (1970) Ulfborg-Vemb Kommune
Eksterne henvisninger
www.goerdingvembburkirker.dk
Oversigtskort

Bur Kirke ligger ret enligt lidt sydøst for landsbyen Bur ca. 10 km V for Holstebro (Region Midtjylland). Indtil Kommunalreformen i 2007 lå den i Ringkøbing Amt, og indtil Kommunalreformen i 1970 i Hjerm Herred (Ringkøbing Amt)

Kor og skib er opført i romansk tid af granitkvadre over dobbeltsokkel, ufuldstændig attisk over skråkant. Koret er udformet som en apside og har næsten samme bredde som skibet. Man har fremsat teorier om, at kirken oprindelig har været klosterkirke og det nuværende skib har været tænkt som kor til en større kirke, men intet kan bevises. Kirken er senere blevet forlænget mod vest, antagelig allerede i romansk tid. Ingen oprindelige døre eller vinduer kan spores. I Skibets sydmur ses en reliefkvader med mandshoved. Våbenhuset mod nord er fra 1600-tallet, det tynde tårn er fra 1864. I 1891 blev kirken opmålt og tegnet af arkitekt Valdemar Koch. Kirken blev restaureret i 1972.

Kirkerummet

Da kongen i 1710 udbød egnens kirker til salg, blev kirken købt af Niels Leth til Nørre Vosborg, han døde dog inden skødet blev skrevet og Frantz Linde til Pallesbjerg overtog skødet, hans datter blev imidlertid gift ind i familien Leth kort tid efter, og Bur kirke kom ind under Nørre Vosborg som datterens medgift. I 1911 overgik kirken til selveje.

Kirken har fladt bjælkeloft. Triumfvæggen med den spidse korbue er formodentlig opført i sengotisk tid. Altertavlen er en sengotisk fløjaltertavle, i midterskabet ses Nådestolen flankeret af Sankt Jørgen og Anna selv tredje, i sidefløjene ses apostle. Prædikestol]en i senrenæssance er givet af Bendt Christensen i 1634.

Den romanske granitfont har bægerblade nederst på kummen, den firkantede fod er fra 1972, indtil da havde kummen stået på en gammel reliefkvader.

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]