Carl Proske

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Carl Proske (11. februar 179420. december 1861) var en tysk musikolog.

Proske studerede oprindelig medicin og gjorde i Napoleonskrigene tjeneste som militærlæge, men vendte sig senere til teologien og musikken. 1826 blev han præsteviet i Regensburg, blev senere korvikar, kanonikus og domkapelmester sammesteds. Hans kostbare bibliotek overgik ifølge testamente til det biskoppelige bibliotek i Regensburg.

Af den katolske kirkemusiks reform har Proske indlagt sig stor fortjeneste, særlig ved genoplivelsen af mesterværkerne fra Palestrinas tidsalder. Hans store værk Musica divina (4 bind), hvori han har udgivet en betydelig del af de vigtigste værker fra hin periode, er et vigtigt kildeskrift for forskningen og tillige af stor værdi for praktisk brug.


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.