American International Group

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
American International Group, Inc.
AIG logo
Virksomhedsform Børsnoteret (NYSEAIG)
Grundlæggelse Republikken Kina 1919 i Shanghai
Hovedsæde(r) USA American International Building
New York City, New York
Virksom i Verdensomspændende
Nøgleperson(er) Edward M. Liddy (Formand og CEO)
Branche(r) Forsikring, finans
Produkt(er) Forsikringer, Investeringsforeninger
Omsætning Fald 110,064 mia. $(2008)[1]
Resultat Fald – 99,289 mia. $ (2008)[1]
Aktiver 860,418 mia. $
Egenkapital 52,710 mia. $
Medarbejdere 116.000 (2008)[1]
Hjemmeside(r) AIG.com

American International Group (AIG) er et amerikansk forsikringsselskab med hovedkontor i New York. Det europæiske hovedkontor ligger i Croydon i London, og det asiatiske i Hongkong. I følge Forbes var AIG i 2008 verdens attende største selskab, en stor tilbagegang fra 2006, hvor selskabet var rangeret som det fjerde største.

16. september 2008, efter at selskabet var kommet ind i en likviditetkrise som følge af en nedgradering af kreditværdigheden, tog den amerikanske centralbank, Federal Reserve, affære for at forhindre selskabets konkurs. Centralbanken kundgjorde at AIG var blevet tildelt en kredit på op til 85 mia. $, til en rente på 8,5%. Til gengæld fik FED – og dermed den amerikanske stat – en andel på 79,9% af selskabet[2]. Dette var den største redningsaktion af et enkeltselskab i amerikansk historie.

American International Group har i 2008 116.000 ansatte.

Historie[redigér | redigér wikikode]

AIGs historie går tilbage til 1919 da Cornelius Vander Starr åbnede et forsikringskontor i Shanghai. Starr var den første vesterlændinge i Shanghai som solgte forsikring til kineserne. Da det viste sig at dette gik godt udvidede han driften til resten af Asien, Latinamerika, Europa og Midtøsten.

I 1962 overlod Starr ledelsen af den succesfulde amerikanske del af selskabet til Maurice R. "Hank" Greenberg. Greenberg ændrede selskabets fokusområde i USA fra person- til virksomhedsforsikringer, hvor fortjenesten var større. Selskabet solgte forsikringer gennem mæglere i stedet for gennem egne ansatte, for at holde de faste driftsomkostninger nede. I 1968 efterfulgte Greenberg Starr som leder for koncernen, en stilling han sad i frem til februar 2005, da han blev tvunget til at gå efter anklager fra statsadvokat Eliot Spitzer i New York om bedrageri samt andre strafbare forhold.

6. april 2006 kunne den nye topchef, Martin J. Sullivan, bekendtgøre at AIG var Manchester Uniteds nye tøjsponsor, da de indgik en rekordstor aftale, der skulle løbe over fire år.

Krise i 2008[redigér | redigér wikikode]

I september 2008 bad AIG den amerikanske Federal Reserve om en kortsigtet kredit på omkring 40 milliarder dollar. Dette blev accepteret, men AIG blev nødt til at optage yderligere lån, og de lånte i alt 85 mia. $ fra den Amerikanske Centralbank (FED). Dette betød, at 79,9 procent af selskabet blev statsejet. FED sagde, at målet var at hindre en nær forestående konkurs, som ville skade verdensøkonomien. Beslutningen blev godkendt af USAs præsident George W. Bush, som sagde, at FEDs handling vil ”forbedre stabiliteten på finansmarkederne". [3] AIGs undergang ville have skadet den finansielle sektor eftersom mange banker, bl.a. danske, er indvoldveret i AIG.[4]

I forbindelse med FEDs intervention måtte AIGs CEO Robert Willumstad træde tilbage. Han blev erstattet af Edward Liddy. [5]

Koncernen[redigér | redigér wikikode]

AIG ejer ILFC, verdens største fly-leasingselskab. Selskabet ejer flere hundrede fly, fra Airbus A319 til Boeing 747.

Gennem forskellige underafdelinger ejer AIG omkring 62% af 21st Century Insurance Group [6]

AIG har direkte ejerskab i 9,9% af PICC. Derudover har forskellige datterselskaber ejerandele her som giver AIG reel kontrol med 19,8%.

Fra maj 2007 har AIG også været majoritetsejer i Bulgarian Telecommunications Company og den tredje største bulgarske mobiloperatør, Vivate.

Selskabet er hovedsponsor for det engelske fodboldhold Manchester United.

Nøgletal[redigér | redigér wikikode]

Omsætningen i 2007 var på 110 mia. $, resultatet 8,9 mia. $ og nettoresultatet 5,4 mia $.

Noter[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]