Danmarksstrædet

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Danmarksstrædets placering mellem Grønland og Island

Danmarksstrædet er navnet på farvandet mellem Grønland og Island.

Topografisk kort med bl.a. Danmarksstrædet.

Det forbinder Ishavet og Atlanterhavet og har en udstrækning på cirka 480 km i længden og 290 km i bredden på det snævreste sted. Gennem strædet passerer den østgrønlandske strøm, som fører isbjerge sydpå til de nordlige dele af Atlanterhavet.

Den østgrønlandske strøm strømmer ud af den vestlige side af Danmarksstrædet og danner Grønlandspumpen, verdens største undersøiske "vandfald" med et lodret fald på ca. 3,5 km, men det kolde vand flyder sidelæns grundet corioliseffekten - og svagt nedad. "Vandfaldet" kaldes en konturstrøm grundet afbøjningen og det langsomme fald.[1] Det kolde vands fald ned gennem det varme vand er langsomt, da koldt saltvand kun har lidt større massefylde end det lidt varmere saltvand.

Historisk[redigér | rediger kildetekst]

Under 2. verdenskrig var der 24. maj 1941 et slag mellem tyske og britiske skibe i Danmarksstrædet, hvor et tysk fremstød mod nordatlanten med skibene Bismarck og Prinz Eugen, Rheinübung, blev hindret, idet Bismarck, efter at have sænket HMS Hood, blev beskadiget og senere sænket af britiske flådeenheder d. 27. maj 1941.

Kilder/referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Fra Årsberetning 1997, geus.dk: Havbundens geologi i Nordatlanten - fra Færøerne til Østgrønland Arkiveret 4. juni 2016 hos Wayback Machine Citat: "...Koldt vand på middeldybder (500-800 m) nord for tværryggen kan fra tid til anden skvulpe over Island-Færø Ryggen eller finde vej gennem den snævre rende i Danmarksstrædet og strømme ned på sydsiden som et veritabelt submarint vandfald (fig. 8)...I lighed med vindene omkring et lavtryk afbøjes strømmene mod højre som følge af jordens rotation, så de i stedet må løbe afsted langs skråningerne næsten i samme dybdeniveau dvs. langs en dybdekurve ad en ganske kompliceret rute (fig. 9). Disse strømme kaldes "konturstrømme". De kan være meget kraftige, og i det mindste syd for Island-Færø Ryggen transporteres sand selv på 1000 m dybde..."
Wikimedia Commons har medier relateret til:
HavSpire
Denne artikel om et hav eller et stræde er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi

Koordinater: 67°N 24°V / 67°N 24°V / 67; -24