Diego Rivera

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Diego Rivera sammen med sin kone, Frida Kahlo. Billedet er fra 1932.

Diego María de la Concepcíon Juan Nepomuceno Estanislao de la Rivera y Barrientos Acosta y Rodríguez (8. december 188624. november 1957) var en mexicansk maler, født i Guanajuato i Mexico.

Rivera drog til Paris for at bo og arbejde med det stigende antal kunstnere i Montparnasse hvor hans ven Amedeo Modigliani portrætterede ham i 1914.

I sit udisciplinerede og tiltagende voldelige privatliv, blev Rivera far til flere børn efter korte affærer, og ville ikke kendes ved nogen af dem. I de tidlige 1920'ere forlod han Frankrig og vendte tilbage til Mexico, hvor han blev interesseret i venstrefløjspolitik. Der malede han sin første fresko, hvor etniske mexicanske emner blev portrætteret i en politisk sammenhæng.

Han blev senere kendt for sine storslåede freskoer, som skildrede det mexicanske folks liv og historie (særligt folkeopstandene), dette var udspringet til gavl- og murmaleri som vi kender det i dag[1]. I 1921 gik han i gang med en række freskoer i offentlige bygninger, som skildrede Mexicos historie i en opfindsom stil, der kombinerede realisme med stærk påvirkning af præ-columbiansk-Mesoamerikansk kunst.

Flere ægteskaber og kærlighedsaffærer senere, blev han præsenteret for Frida Kahlo, en militant kommunist. Han rejste senere til Moskva, men blev udvist af myndighederne på grund af sit engagement i anti-sovjetisk politik. I 1929 vendte han tilbage til Mexico og i en alder af 43 år giftede han sig med den 22-årige Frida Kahlo.

Fra 1930 til 1934, færdiggjorde han en række freskoer i USA, som primært skildrede det industrialiserede liv. I 1933 blev hans fresko Man at the Crossroads (mennesket på en skillevej) i Rockefeller Center i New York City fjernet efter en voldsom opstandelse i pressen, fordi den indeholdt et portræt af Lenin. På grund af den negative omtale, blev bestillingen af en fresko som skulle have været malet til en udstilling på Verdensudstillingen i Chicago afbestilt. I december 1933 vendte en vred og ydmyget Diego Rivera tilbage til Mexico.

Efter at have meldt sig ind i det internationale fællesskab af kommunister, blev han venner med den sovjetiske borger Lev Trotskij, som levede i eksil og en overgang boede i Riveras hjem i Mexico. Men de blev uvenner, og kort tid efter at have forladt Riveras hjem blev Trotskij snigmyrdet.

Nogle få år efter Riveras hustru Kahlos selvmord i 1954, pådrog han sig en sjælden form for kræft og døde den 24. november 1957. Han er begravet i Panteon de Dólores i Mexico City, Mexico.

Reference[redigér | redigér wikikode]

  1. Kunst På Muren, Lene Skytthe, 1993, ISBN 87-7245-535-7, side 9

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: