Diskussion:Kanel

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Botanik Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Botanik, et forsøg på at koordinere oprettelsen af botanikrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.

Begrebsforvirring[rediger kildetekst]

Artiklen sammenblander Cinnamomum verum og Cinnamomum cassia under fællesbetegnelsen "kanel", og en del af påstandene i artiklen vedrører vist kun Cinnamomum cassia, som handles i artiklen Cassia. De passusser, der omhandler Cinnamomum cassia skal selvfølgelig overflyttes til Cassia, når det er afklaret at dette er tilfældet.

Den undersøgelse, der er kildeunderbygget og viser "kanels" gavnlige indflydelser på blodsukkerniveau mv. er en undersøgelse af Cinnamomum cassia. Det er uklart på teksten, om der andre undersøgelser, der også behandler Cinnamomum verum? Så vidt jeg fortolker en:Cinnamon#Health-related_research viser tilsvarende undersøgelser af Cinnamomum verum ingen heldbredseffekter, men der ikke klart for mig om det er det samme undersøgelserne undersøger. Måske er bedste valgt at oversætte enwikis afsnit og stryge passussen startende med "Det er bevist, at en halv teskefuld kanel om dagen sænker blodsukkerniveauet markant ..." Selv om den første (lavkvalitets)kilde påstår at udsagnet gælder "kanel"?

"Kanel" anvendes i detailhandlen som betegnelse for både Cinnamomum verum, Cinnamomum cassia, Cinnamomum burmanni m.fl. De to sidstnævnte indeholder meget Kumarin, som betragtes som levergiftigt. Og de er samtidigt de billigste, hvilket betyder, at det oftest er dem, der sælges som kanel. Og som anvendes som ingrediens i diverse produkter. Og dem som myndighederne sætter grænseværdier for. Måske er det en ide, at udskille kanel som krydderi til en samlet artikel?

Nogen gode ideer? --Madglad (diskussion) 26. dec. 2023, 23:16 (CET)[svar]