Dragon

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg Denne artikel omhandler ridende soldater. Opslagsordet har også anden betydning, se Dragon (One Piece).
Tyske dragoner, ca. 1830

En Dragon var oprindeligt beredent infanteri, der var uddannet i ridning samt infanterikampfærdigheder. Men brugen ændredes over tid, og i løbet af 1700-tallet udviklede dragoner sig til konventionelt lette kavalerienheder. Dragonregimenter blev etableret i de fleste europæiske hære i slutningen af ​​1600-tallet og det tidlige 1700-tal.

I middelalderen blev drager betragtet som et symbol på magt og mod, to kvaliteter, der gør dem næsten usårlige. I fortællingerne om Ridderne af det runde bord er kong Arthurs fane ​​prydet af en flyvende drage.

Etymologi[redigér | redigér wikikode]

Der findes adskillige teorier om oprindelsen af ​​ordet dragon.

  • I 1500-tallet har flere militærkorps en drage på deres fane. Voltaire hævder, at det er grunden til at udtrykket dragon blev brugt til at beskrive et militærkorps.
  • En engelsk teori hævder at ordet dragon stammer fra en type musket af samme navn, der brugtes af engelske tropper fra renæssancen.
  • Kaptajn Choppin hævder i hans bog "Histoire des dragons", udgivet i 1893, at dragon stammer fra "Raoul Dragon de Gomiécourt", der førte en flok soldater, som kæmpede til fods og på hesteryg, mod Henrik I.
  • Comte de Chesnel hævder at dragon betyder "sidegren", fordi dragonerne blev opfattet som sidegren af infanteriet.

Med skyttegravskrigen under 1. verdenskrig havde kavaleriet udlevet sin rolle som kampenhed. Men selv under 2. verdenskrig anvendtes beredent kavaleri stadig sporadisk i kampene i uvejsomme områder på Østfronten, men også her erstattede terrængående troppe transportkøretøjer hesten.

Efter krigen forsvandt hesten som transportmiddeel for kamptropper i samtlinge af europæiske og nordamerikanske væbnede styrker. Kun den schweiziske hær fastholdt den 18. schweiziske dragoneskadron frem til 1972.

Titlen er bevaret i moderne tid af en række pansrede- eller beredneregimenter.

Danske dragoner[redigér | redigér wikikode]

Jydske Dragonregiment har sine rødder i 3. Dragonregiment, der blev oprettet i 1670'erne. Jydske Dragonregiment var oprindeligt et kavaleriregiment, men allerede i 1930'erne indførtes både cyklist- og motorcykeleskadroner. Efter 2. verdenskrig er regimentet i stigende grad blevet et panserregiment.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Militær Stub
Denne artikel om militær er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.