Edvard Londeman Rosencrone

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Edvard Londeman Rosencrone

Personlig information
Født 5. juli 1680 Rediger på Wikidata
Død 16. september 1749 (69 år) Rediger på Wikidata
Gravsted Rosenkrantzernes gravkapel Rediger på Wikidata
Ægtefælle Anne Christine Nyegaard (fra 1737) Rediger på Wikidata
Børn Hans Christoffer Londemann de Rosencrone,
Marcus Gerhard Rosencrone Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Dommer Rediger på Wikidata
Arbejdsgiver Københavns Universitet Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Edvard Londeman greve Rosencrone (5. juli 1680Island16. september 1749) var en dansk biskop og greve, far til Marcus Gerhard Rosencrone.

Edvard Londeman blev baccalaureus i 1699 og fik ved passende forbindelser stilling som sognepræst i Skelund Sogn. Herfra tog han magistergraden i 1706, hvilket åbnede for forfremmelser. Hans drømme om et bispeembede gik dog i første omgang i vasken. Han blev i stedet provst i 1724 fulgt af professor i filosofi ved Københavns Universitet tre år senere. Nogle år senere flyttede han til Bergen, hvor han blev lektor og senere højesteretsassessor. I 1735 fik han omsider sit bispeembede i Bergen.

Londeman var en sparsommelig mand, der efterhånden blev jordbesidder med opkøb af blandt andet Nøragergård. I begyndelsen af 1749 blev hans indsatser belønnet med en grevetitel, hvor han tog navnet Rosencrone. Han fik Rosendal som sit stamhus, men nåede knap at få glæde af det, idet han døde få dage herefter.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

ReligionSpire
Denne religionsrelaterede biografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi