Einar Wegener

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Merge-split-transwiki default.svg Flytteforslag
Denne side er foreslået flyttet til Lili Elbe. Klik her for at se flytteforslaget.
Lili Elbe, c. 1920
Lili Elbe, 1926
Lili Elbe, 1930

Lili Elbe, født Einar Mogens (Magnus) Andreas Wegener (28. september 1882 i Vejle13. september 1931 i Dresden) var en dansk landskabsmaler og den første transkvinde i verden, der fik foretaget kønsskifteoperation (i dag kendt som kønskorrigerende operation). Hun fik desuden derefter lov til at ændre navn juridisk til Lili Ilse Elvenes, men er fortsat kendt som Lili Elbe, hvilket også fremgår af hendes gravsten[1].

Elbes forældrer var købmand Mogens Wilhelm Wegener (1849-1927) og Ane Marie Thomsen. Elbe blev udlært maler og var elev på Vejle Tekniske skole. I 1902 flyttede hun til København, hvor hun frem til 1904 studerede på Det Kongelige Danske Kunstakademi. Hun giftede sig 8. juni 1904 i København med præstedatteren og malerinden Gerda Marie Frederikke Wegener, født Gottlieb, som ved adskillige tilfælde anvendte sin partner som model, hvorunder hun var klædt som kvinde og kaldte sig Lili Elbe.

Efter Einars forvandlig til Lili Elbe rejste parret gennem Italien og Frankrig og slog sig ned i Paris i 1912, hvor Lili Elbe kunne leve åbent som en kvinde, mens Gerda kunne leve som aktiv lesbisk. I Paris lejede de et par små rum på et hotel i nærheden av École des Beaux-Arts, samme rum hvor Oscar Wilde boede sine siste dage 13 år tidigere. I Paris arbejdede paret tæt sammen i kunstnermiljøet. Lili Elbe fik efterhånden en bevidsthed om, at hun var mere kvinde end mand.

I 1930 fik hun som den første foretaget kønsskifte i form af en række operationer i Berlin og Dresden. I samme forbindelse skiftede hun 9. december 1930 navn til Lili Ilse Elvenes men forblev kendt under navnet Lili Elbe, og ægteskabet med Gerda Wegener blev erklæret ugyldigt i oktober 1930 af den danske konge Christian 10.. Det lykkedes hende at få sit kønsskifte officielt anerkendt og fik nyt pas med sit nye navn. Kønsskifteoperationen blev gennemført ad to gange.

Den første operation på Instituttet for Sexologi i Berlin, hvor de mandlige kønsorganer blev fjernet, blev foretaget af Felix Abraham efter indstilling af Magnus Hirschfeld. Den anden operation blev gennemført på kvindeklinikken i Dredsen af Dr. Kurt Warnekros, der forsøgte at indoperere æggestokke i den tro, at det herefter ville være muligt for Lili Elbe at blive gravid.

Der blev dog efterfølgende fire operationer; antagelig gennemført på grund af de opståede komplikationer i forbindelse med, at de indopererede ovarier blev frastødt. Hvad, der egentlig foregik under Dr. Warnekros kirurgi, vides ikke med sikkerhed, da klinikkens journaler gik tabt under luftbombardementet af Dresden i 2. verdenskrig. Lili døde 13 September 1931 på kvindeklinikken i Dredsen med største sandsynlighed på grund af en infektion oven på de voldsomme kirurgiske indgreb. Hun er begravet i Dredsen.

Det næste menneske, der blev kønsskifteopereret var George William/Christine Jorgensen, der i 1952 blev opereret i København, over tyve år efter Lili Elbes død.

Nina Damsgaard har i Weilbachs Kunstnerleksikon beskrevet Elbes kunst således: Som ganske ung malede W. motiver med vandløbene i fødebyen Vejle. Derefter malede han især landskaber, ofte alleer, og senere miljøer i den franske provins. En vis stilisering og dekorativ virkning præger disse malerier, der ofte tillige har en særegen lysvirkning. Relativt tidligt engagerede han sig imidlertid i hustruens karriere, hvilket betød en nedtoning af hans egen virksomhed. Ofte malede W. baggrunde og staffage på hendes malerier, ligesom han stillede op som model til hendes kvindeskikkelser.

I 1931 udkom selvbiografien Fra mand til kvinde: Lili Elbes bekendelser redigeret af Ernst Harthern.. I 1988 blev bogen genudsendt i fotografisk udgave. ISBN 87-89224-00-0

Niels Hoyer skrev i 1933 Lili Elbe's historie i bogen Man Into Woman baseret på Lili's dagbog og efterladt korrespondance.

The Stripper Project udkom med "Filthy Wonderful" i 2008, inspirered af historen om Lili Elbe.

I 1999 udkom David Ebershoff biografiske roman om Lili Elbe Den danske pige. En amerikansk film baseret på Ebershoffs roman, Den Danske Pige (The Danish Girl), instrueret af Tom Hooper med Eddie Redmayne og Alicia Vikander i hovedrollerne rygtes at være i forproduktions-fasen.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. http://www.thranesen.dk/lili-elbe/