Flygtning

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 14. maj 2015, 22:33 af Sarrus (diskussion | bidrag) Sarrus (diskussion | bidrag) (→‎Se også: tilføjer et link til Wiktionary)
1942

Flygtninge er et begreb, som man bruger om mennesker, der er flygtet fra deres hjemland.

Der findes fire forskellige slags flygtninge:

  • 1. Konventionsflygtninge eller k-flygtninge, som opfylder kravene i Geneve-konventionen fra 1951.
  • 2. De facto flygtninge opfylder ikke Geneve-konventionen, men kan få politisk asyl, hvis man vurderer, at vedkommende er i fare ved en hjemsendelse.
  • 3. Humanitære flygtninge er flygtninge som pga. f.eks. sygdom er for svage til at rejse hjem.
  • 4. Kvoteflygtninge er FN-flygtninge, som bliver uddelt i kvoter til de forskellige lande. Det drejer sig om ca. 500 om året for Danmarks vedkommende.

FN anslår, at der findes mere end 50 mio. flygtninge på verdensplan, hvoraf størstedelen bor i flygtningelejre i deres hjemland. Heraf er halvdelen børn.

Dog er mange mennesker ikke dækket af flygtningekonventionerne, det gælder de såkaldte internt fordrevne flygtninge som stadig opholder sig i deres hjemland, dem anslår man at der er mere end 33 millioner af på verdensplan.

FNs definition af en flygtning

FNs flygtningekonvention af 1951, definerer en flygtning, som en der: "som følge af velbegrundet frygt for forfølgelse på grund af sin race, religion, nationalitet, sit tilhørsforhold til en særlig social gruppe eller sine politiske anskuelser befinder sig uden for det land, i hvilket han har statsborgerret, og som ikke er i stand til – eller på grund af sådan frygt ikke ønsker – at søge dette lands beskyttelse, eller som ikke har nogen statsborgerret, og på grund af sådanne begivenheder befinder sig uden for det land, hvor han tidligere havde fast bopæl, og ikke er i stand til – eller på grund af en sådan frygt ikke ønsker – at vende tilbage dertil".

Se også

Søsterprojekter med yderligere information: