GoldenEye

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
GoldenEye
[[Image:|250px|]]
Originaltitel GoldenEye
Dansk titel {{{dansk titel}}}
Genre Agentfilm
Instrueret af Martin Campbell
Produceret af {{{producent}}}
Manuskript af Michael France
Jeffrey Caine
Bruce Feirstein
Baseret på {{{original}}}
Medvirkende Pierce Brosnan
Musik af Eric Serra
Fotografering
Klip {{{klipper}}}
Filmstudie {{{studie}}}
Distributør
Udgivelsesdato 1995
Censur {{{censur}}}
Længde 130 min.
Land England
Priser
Sprog engelsk
Budget $60.000.000
Indtjening {{{indtjening}}}
Efterfulgte Licence to Kill
Fortsættes i Tomorrow Never Dies
Tekniske data: {{{tekniske data}}}
DVD {{{DVD}}}
VHS {{{VHS}}}
Blu-ray {{{Blu-ray}}}
på IMDb
på scope.dk
Hjemmeside {{{hjemmeside}}}

GoldenEye er den 17. i rækken af officielle James Bond-film og den første med Pierce Brosnan i hovedrollen som Ian Flemings Agent 007. Filmen fik biografpremiere i 1995 og er ligesom de foregående film produceret af EON Productions. Filmen har navn efter Ian Flemings landsted på Jamaica, Goldeneye, hvor han han skrev sine James Bond-romaner. GoldenEye er instrueret af newzealænderen Martin Campbell, der senere instruerede den 21. Bond-film Casino Royale.

Filmen kom efter en pause på 6 år siden Licence to Kill. Den lange pause skyldtes en større retssag mellem Danjaq med Albert R. Broccoli og MGM om rettighederne til de gamle James Bond-film. Da man endelig kunne komme i gang med optagelserne blev det med en ny James Bond i form af Pierce Brosnan. Også rollerne som M og Miss Moneypenny var nybesatte.

Plot[redigér | redigér wikikode]

Bond og 006 er på mission i Rusland. Missionen lykkes men 006 bliver dræbt. Ti år senere bliver styregrejet til det russiske satellit-våben GoldenEye stjålet og alle vidner på nær et myrdet. Bond sættes på sagen og opdager at skurken er en af hans tidligere kollegaer der er på hævntogt.

Medvirkende[redigér | redigér wikikode]

Kuriositeter[redigér | redigér wikikode]

Verzasca-dæmningen
  • Rusland havde tidligere optrådt i James Bond-film men det var første gang scener faktisk også blev optaget i Rusland og ikke i f.eks. England hvor kirke-scenen dog er optaget.
  • Filmen blev tilegnet Derek Meddings som havde haft ansvaret for de visuelle effekter i en række James Bond-film men som døde under optagelserne til GoldenEye.
  • Bungy-jumpen i indledningssekvensen blev udført af stuntmanden Wayne Michaels og var på over 220 meter, hvilket er rekord for film. Denne sekvens blev optaget på Verzasca-dæmningen i Verzasca-dalen nær Locarno i Schweiz.
  • (Se også Arecibo-Observatoriet)

Bogen[redigér | redigér wikikode]

Samme år som filmen udkom også bogen GoldenEye skrevet af John Gardner. Bogen er baseret på filmmanuskriftet.