Graham Chapman

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Graham Chapman
Mindeplade for Graham Chapman ('A very naughty boy'), der ifølge mindepladen ved The British Comedy Society 'drak her ofte og i store mængder'
Personlig information
Fulde navn Graham Arthur Chapman
Kæle/øgenavn Gra Rediger på Wikidata
Født 8. januar 1941
Leicester, England
Død 4. oktober 1989 (48 år)
Maidstone, England
Dødsårsag Oropharynx-kræft Rediger på Wikidata
Gravsted Wales Rediger på Wikidata
Nationalitet Storbritannien Britisk
Partner David Sherlock (1966-1989, Chapmans død)
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Queen Mary University of London,
University of Cambridge,
Barts and The London School of Medicine and Dentistry,
King Edward VII School, Melton Mowbray,
Emmanuel College Rediger på Wikidata
Medlem af Monty Python Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Skuespiller, forfatter, komiker
Aktive år 1960-1989
Kendte roller Brian i Life of Brian, Arthur i Monty Python og de skøre riddere
Nomineringer og priser
Udmærkelser Europæisk Filmakademis Lifetime Achievement Award (2001) Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Graham Arthur Chapman (født 8. januar 1941, død 4. oktober 1989) var en britisk komiker, skuespiller, manuskriptforfatter og læge.

Chapman var et af seks Monty Python medlemmer, og havde hovedrollen i to af Monty Pythons film, Kong Arthur i Monty Python og de skøre riddere (Monty Python and the Holy Grail) og Brian i Life of Brian.

Chapman læste medicin på Cambridge Universitet, hvor han begyndte at skrive sketches sammen med sin klassekammerat John Cleese. Deres forfattersamarbejde fortsatte i Monty Python, hvor de to blandt andet var ophavsmænd til "Dead Parrot" (8. episode) og "The Ministry of Silly Walks" (14. episode).

Chapman døde i 1989 af strubekræft, og John Cleese holdt en tale til hans mindegudstjeneste, der var så morsom, at flere af gæsterne var ved at dø af grin. Det var i øvrigt første gang, at ordet "fuck" blev brugt i en mindegudstjeneste sendt live på tv. Cleese har siden sagt, at Chapman ville have sat pris på det.

Chapman var homoseksuel, hvilket blev forsøgt holdt hemmeligt for offentligheden, om end det blev antydet i hans selvbiografi, A Liar's Autobiography (Volume Six), i 1980. En britisk seer skrev til BBC for at klage over, at et medlem af Monty Python var homoseksuel, og modtog et svar fra Eric Idle, i hvilket det blev bekræftet at synderen var blevet fundet og skudt. "The Mouse Problem" fra 2. episode er skrevet af Chapman, og sketchen (der handler om mænd, der vil være mus) kan ses som et humoristisk syn på de problemer, Chapman kæmpede med på grund af sin seksualitet.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

SkuespillerSpire
Denne britiske skuespillerbiografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi