Hans Heinrich Eegberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Hans Heinrich Eegberg
Født 1723 Rediger på Wikidata
Kalundborg, Danmark Rediger på Wikidata
Død 1784 Rediger på Wikidata
Fredericia, Danmark Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Kunstmaler, tegner Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Hans Heinrich Eegberg (døbt 3. marts 1723 i Kalundborg, begravet 11. maj 1784 i Fredericia) var en dansk tegner og maler. Man ved ikke, hvilken oplæring eller uddannelse han har haft.

Han er særlig kendt for sine prospekter fra København som han udførte på opfordring fra kongen i årene 1745–50 i samarbejde med Johannes Rach. Enkelte af malerierne er baseret på kobberstik fra Den Danske Vitruvius og Hafnia Hodierna af Laurids de Thurah. Maleriene anses for at være af stor kulturhistorisk værdi eftersom Eegberg og Rach fremstillede motiverne i farver og viste skildringer af dagliglivet.

I 1752 blev Eegberg ansat som skribent i Fredericia, hvor han levede indtil sin død i 1784.

Eegbergs forældre var skoleholder Westi Hansen Eegberg og Valborg Aabye. Hans uddannelsesmæssige baggrund er helt ukendt. Eegberg blev udnævnt til rådstue-, by- og skifteskriver i Fredericia 7. januar 1752. Han blev gift med Susanne Dorothea Hannefelt (døbt 3. juni 1735 i Rise – 23. december 1785 i Fredericia), datter af amtsforvalter og assessor Johan Christopher Hannefelt og Sophie Margaretha NN.

De københavnske og danske prospekter[redigér | rediger kildetekst]

Rach og Eegbergs navne er helt og holdent knyttet til de malede prospekter, som de sammen udførte i årene 1747-1750, og som blev leveret til hoffet. Begge malere har signeret værkerne, og derfor kan deres indsats ikke skilles ad og bedømmes separat.

Malerierne fordeler sig på motiver fra København (75), danske købstæder og offentlige bygninger i øvrigt (52), enkelte norske og holstenske prospekter samt en serie på 33 malerier om samernes liv i Lapland.

Rach og Eegberg fik delvist motiverne udstukket af den lærde biskop og topografiske forfatter Erik Pontoppidan. Desuden er mange af malerierne baseret på samtidige grafiske forlæg, bl.a. Laurids de Thurahs Danske Vitruvius og Hafnia Hodierna samt for finlapmotivernes vedkommende skitserne til Knud Leems værk om samerne.

Selve kvaliteten af kompositionerne er ringe, med perspektiviske fejl mm. Men farverne gengiver præcist byhusenes farvesætning, personers klædedragt mm., og den topografiske værdi er stor.

Senere værker[redigér | rediger kildetekst]

Fra Eegbergs hånd findes der kun nogle enkelte bevarede arbejder fra Fredericia, bl.a. kongeparrets portrætter, som han skænkede til rådsstuen. De viser, at han i sin embedsmandsperiode ikke helt lagde penslerne på hylden.

Værker[redigér | rediger kildetekst]

Det Kongelige Kunstkammer, ca. 1749

Af Eegbergs og Rachs samarbejde

Af Eegberg alene:

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

  • E.C. Godée Molsbergen og J. Visscher: Zuid-Afrikas geschiedenis en beeld, Amsterdam 1913.
  • F. de Haan (red.): Oud Batavia, Batavia 1922-23 (2. oplag 1935).
  • J. de Loos-Haaxman: Johannes Rach en zijn werk, Batavia 1928.
  • Christian Elling og Victor Hermansen: Holbergtidens København i Billeder fra Samtiden, København: C.A. Reitzel 1932, s. 22-29, 30, 33-108 (genoptrykt i Poul Strømstad: Holbergtidens København skildret af Malerne Rach og Eegberg, 1977).

Kilder[redigér | rediger kildetekst]