Jens Munk-Madsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jens Munk-Madsen
Født 23. januar 1852 Rediger på Wikidata
Død 27. april 1934 (82 år) Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Forretningsperson Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Medaljen for druknedes redning (3. januar 1884)[1]
Dannebrogsmændenes hæderstegn
Redningsvæsenets 50 års jubilæumsmedalje (1902)
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Jens Munk-Madsen (født 23. januar 1852 i Sønder Vorupør, død 27. april 1934 i Nørre Vorupør) var en dansk fiskeeksportør i Vorupør.

Allerede i ungdomsårene var Jens Munk-Madsen præget af Indre Mission, og i 1887 var han med til at etablere det missionske Fiskercompagniet. I starten af 1890'erne udtrådte han imidlertid af compagniet og tog ophold i København, inden han vendte tilbage til Vorupør og startede Vorupør Fiskeeksport op.

Jens Munk-Madsen fik filialer i både Klitmøller og Esbjerg, og aftog fisk fra størstedelen af Thykystens fiskerlejer. Fisken blev eksporteret til Esbjerg, Altona eller England. Om sommeren organiserede Munk-Madsen desuden is og salt samt afsætning til Vorupørfiskerne.

Indre Missions to hovedskikkelser i Vorupør, Jens Munk-Poulsen og Jens Munk-Madsen kom overens uden på nogen måde for alvor at konkurrere med hinanden.

Ved Jens Munk-Madsens død i 1934 overtog sønnen Mads Munk-Madsen Vorupør Fiskeeksport. 12. september 1946 overtog leverandørerne af fisken Vorupør Fiskeeksport og gjorde det til en andelsforening samt overtog eksporten. I 1956 lægges Vorupør Fiskeeksport endeligt sammen med Fiskercompagniet, og fortsætter under Fiskercompagniets navn. Sammenlægningen havde været længe undervejs.

Jens Munk-Madsen er begravet på Vorupør Kirkegård.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]