Jordanes

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 4. dec. 2014, 20:34 af Rmir2 (diskussion | bidrag) Rmir2 (diskussion | bidrag) (indsat interne henvisninger)

Jordanes var en historieskriver af gotisk slægt. Han forfattede i Konstantinopel og på latin De origine actibusque getarum forkortet til Getica om sit folks historie i 551 e. Kr. Han var embedsmand hos den østgotiske konge Theoderik den Store og kaldes også Jordanis og fejlagtigt Jornandes.

Hans arbejde svarer på flere måder til Saxo, der meget senere forfattede danernes historie. Men hvor Saxo havde flere kilder, som nævner daner og danske konger, så havde Jordanes kun romerske kilder, som næsten ikke omtaler goterne. Værket er efter alt at dømme mest en sammenskrivning af Cassiodorus' nu delvis forsvundne værk Historia Gothorum. Måske opfandt han kilder. Værket er politisk historieskrivning, der skal give goterne status som et gammelt kulturfolk på linje med grækere og romere. Derfor er ingen kilder så dårlige, at de ikke kan tilpasses. Geterne minder om goter, og antages også at være det samme, men goterne kaldes kun for "geter", fordi dette navn var kendt siden antikken som betegnelse for et kulturfolk (af trakisk afstamning).

Getica er en af de vigtigste kilder til goternes historie. Men politiske hensyn spillede en rolle under nedskrivningen af beretningen. For det første sker der en forvridning, sådan at de amaliske østgoteres historie i vidt omfang gøres ensbetydende med alle goteres historie. For det andet forsøger Jordanes at gøre goternes historie til en del af romernes historie. Den engelske forsker, Peter J. Heather, har i 1991 undersøgt tendenserne i Getica meget grundigt og peger på problemerne ved at bruge værket som kilde.

Jordanes skriver fx, at Goternes konge, Berig, oprindelig drog ud med tre skibe fra Scandza. [for så at slå sig ned på egnen omkring Wisla ]. Hvis man mener, at Scanza er Skåne, så virker oplysningen troværdig, men så tilpasser han alle oplysninger fra andre ældre geografer, så de handler om Scanza, og Skåne bliver nu en mægtig, spidsoval ø, som er beboet af mindst syv stammer, og som ligger i Codan-bugten nord for Bremen ligesom Helgoland.

Udgaver

Litteratur

  • Aksel E. Christensen: Vikingetidens Danmark paa oldhistorisk baggrund, København 1969 (2. udgave, 1977); ISBN 87-500-1732-2
  • Allan A. Lund: De etnografiske kilder til Nordens tidlige historie; Wormanium, Oxford 1993; ISBN 87-89531-08-6

Eksterne henvisninger

Se også