Kaj Leo Kristensen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Kaj Leo Kristensen

Kaj Leo Kristensen (i litteraturen ofte fejlagtigt stavet Christensen) (7. november 1917 i Vråby Sogn17. marts 1945 i Ryvangen) var en dansk frihedskæmper.

Kaj Leo Kristensen var vulkanisør (dvs. arbejdede med fremstilling af bildæk) i Køge og blev under besættelsen modstandsmand. Først fra 1942 som tilknyttet den illegale gruppe Hjemmefronten og senere som medlem af den såkaldte Skindergadegruppe under Holger Danske (1. kompagni, 2. afdeling, 3. gruppe), som havde base i Georg Stougaards urmagerforretning i Skindergade 44, København. Kristensen var involveret i den illegale presse, sabotage mm.

Han blev sammen med resten af gruppen (undtagen Lis Mellemgaard, som var syg) arresteret af Gestapo den 26. februar 1945, fordi gruppens leder Hans Brahe Salling var blevet genkendt på gaden af en kone til en stikker. Hele gruppen blev dømt til døden ved en tysk krigsret og henrettet ved skydning i Ryvangen 17. marts 1945.

Han er begravet i gravfeltet i Mindelunden i Ryvangen (grav 87). Han er desuden sammen med den øvrige Skindergadegruppe mindet på en mindetavle i Skindergade, som blev opsat i 1995.[1]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Kaj Leo Kristensen i Frihedsmuseets Modstandsdatabase