Karolina Petersen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Karolina Petersen
Født 27. september 1924 Rediger på Wikidata
Toftir, Færøerne Rediger på Wikidata
Død 11. oktober 2006 (82 år) Rediger på Wikidata
Politisk parti Framsóknarflokkurin, Kristiligi Fólkaflokkurin, Sjálvstýrisflokkurin Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Socialarbejder, politiker Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Ridder af Dannebrog (2005) Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Karolina Else Frederikke Petersen (født 27. september 1924 i Toftir, død 11. oktober 2006) var en færøsk socialarbejder og politiker (FrF). Petersen blev ramt af tuberkulose som 17-årig. Hun var derefter syg i ti år og i lange perioder indlagt på sanatorium i Tórshavn og i Danmark. Det var i denne livsfase, at hun fik interessen for sociale problemer og rehabiliteringsarbejde.

I 1955 blev hun gift med teologen Peter Petersen og flyttede till Hvalvík, hvor hendes man var sognepræst i 27 år. Der startede hun arbejdstræning for funktionshæmmede i præstegården. Dette arbejde voksede året efter til organisationen ALV, der uddannede handikappede og solgte deres varer. ALV drev uddannelsescenter på en nedlagt hvalfangststation og ekspedition og butik i Tórshavn. Alt under Karoline Petersens ledelse, og hun var forstander for ALV 1956–99.

Karolina Petersen fik i 1965 overtalt myndighederne til at åbne det psykiatriske plejehjem Vistarheimið i Tórshavn, og 1976 åbnede en lignende institution i Runavík. Begge havde 10 pladser og lededes af Petersen frem til hun gik på pension i 1999.

Offentlige hverv og politik[redigér | rediger kildetekst]

I 1976 blev Karolina Petersen bestyrelsesformand for det nyåbnede Hotel Tórshavn i København, som tilbød logi til færøske patienter og deres pårørende under behandling i Danmark, og fortsatte på posten frem til 1986. Petersen var også gennem en årrække bestyrelsesmedlem for Landssjúkrahúsið. Hun gik i 1986 ind i Adolf Hansens nystiftede parti Framsóknarflokkurin, en udbryderfraktion fra Kristiligi Fólkaflokkurin. Petersen sad som landsstyremand i Atli Dams femte landsstyre 1988–89 for partiet. Hun fik bl.a. gennemført lovgivning om lån og støtte til bofællesskaber for handikappede, bedre indkøbsmuligheder for pensionister og etablering af handikap- og ældreråd.

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]