Kim Malthe-Bruun

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Kim Malthe-Bruun

Kim Malthe-Bruun (8. juli 1923 i Fort Saskatchewan, Edmonton, Alberta, Canada6. april 1945 i Ryvangen[1]) var en dansk sømand og modstandsmand og medlem af Konservativ Ungdom.

Han blev født i Canada og havde en dansk mor. Han kom til Danmark i 1932, blev student, gik på Svendborg Søfartsskole og gik ind i modstandskampen i 1944. Inden da havde han som jungmand været i Finland i syv måneder under Vinterkrigen. Familien Malthe-Bruun talte flere søofficerer og diplomater, og Kim Malthe-Bruuns opvækst foregik i 1930'erne i trygge rammer i Nordsjælland.

Malthe-Bruun deltog fra september 1944 i illegale våbentransporter over Øresund, iværksat af Studenternes Efterretningstjeneste og Jørgen Winther-gruppen. Han blev arresteret af Gestapo 19. december 1944 i Classensgade under modtagelsen af en våbentransport fra Sverige.

Han sattes i Vestre Fængsel 21. februar 1945 og blev udsat for tortur. Han blev arresteret af tyskerne for at have hjulpet flygtninge og eftersøgte personer med at komme til Sverige. Han blev fængslet og dømt til døden og blev derefter kun 21 år gammel henrettet ved skydning den 6. april 1945, kun nogle få uger før krigen sluttede. Malthe-Bruun blev henrettet sammen med tre andre kammerater i Ryvangen.

I den tid, han sad i fængslet, skrev han mange breve hjem til sin familie og sin kæreste, Hanne. I 1949 udgav hans mor, Vibeke Malthe-Bruun, bogen Kim med uddrag af hans breve og dagbogsoptegnelser; bogen er oversat til flere sprog.

Han er mindet i Mindelunden i Ryvangen. I parken ved Løndal herregård, syd for Silkeborg, står en mindesten for ham.

Morten Meldgaard (født 1970) debuterede i 2009 med dokumentarfilmen Kim (1:29) om hans liv med gamle billeder og med nulevende personer, der husker tilbage, bl.a. lillesøsteren og kæresten. Se: Kim-filmtraileren.

Eksterne referencer[redigér | redigér wikikode]

Kim Malthe-Bruun i Frihedsmuseets Modstandsdatabase

Danmark Stub
Denne biografi om en dansker er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi