Mindelunden i Ryvangen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Ryvangen)
Gå til: navigation, søg
Gravplads
Henrettelsesplads

Mindelunden i Ryvangen blev indviet den 5. maj 1950 som minde for de danske modstandsfolk, der faldt under under Besættelsen 1940-1945.

Mindelunden ligger i Ryvangen, oprindelig en mark og siden et villakvarter på grænsen mellem Gentofte og Københavns kommuner.

Tyskerne beslaglagde området, militært øvelsesterræn med Ryvangen Kaserne, hvor der efter befrielsen i 1945 blev fundet 202 lig begravet af tyskerne. Under besættelsen blev dødsdømte modstandsfolk bundet til træpæle og henrettet ved skydning. Blandt dem var medlemmerne af Hvidstengruppen og Holger Danske. Da ligene blev identificeret efter befrielsen, kunne de pårørende vælge at få dem flyttet til deres lokale kirkegård eller lade dem begrave i Mindelunden, som blev anlagt på området.

Tre henrettelsespæle (bronze afstøbninger) og en mindetavle med et vers af Kaj Munk markerer i dag henrettelsespladsen. Inskriptionen lyder:

Drenge I drenge som døde
I tændte for Danmark
i dybeste mulm
en lysende morgenrøde

Billedhuggeren Axel Poulsen skabte monumentet For Danmark / Moderen med den dræbte søn, som står centralt i anlægget, der er tegnet af Kaj Gottlob. Haven er designet af Aksel Andersen.

31 danskere, som døde i tyske koncentrationslejre, er begravet her. Under et halvtag er 151 gravstene muret ind i væggen. De bærer navnene på 151 frihedskæmpere, hvis jordiske rester aldrig er fundet. Midt i rækken findes en stor fællestavle.

Mindelunden i Ryvangen har status af statskirkegård og hører under Kirkeministeriet. Mindestenene er efter 60 år medtagne af vejr og vind og svære at læse.

Kammeraternes Hjælpefond arrangerer hvert år den 4. maj en højtidelighed på stedet.

Begravede i Det Store Gravfelt[redigér | redigér wikikode]

Frihedskæmpere mindet på mindemuren[redigér | redigér wikikode]

Mindeplade[redigér | redigér wikikode]

KZ grave[redigér | redigér wikikode]

Hør også[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 55°43′33″N 12°34′01″Ø / 55.7257°N 12.567083333333°Ø / 55.7257; 12.567083333333}