Kyskhedsbælte

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Fra bogen "Bellifortis"

Et kyskhedsbælte er et bælte fra renæssancen, der dækker for kønsdelene og er designet til at forhindre samleje og måske onani. Formålet kan også have været at forhindre voldtægt eller seksuelle fristelser. Har traditionelt været lavet af jern.

Det første sted kyskhedsbæltet er nævnt i vestens historie er i Konrad Kyeser von Eichstätt's "Bellifortis" – en bog, der beskriver den militære teknologi i hans æra. I bogen er en skitse hvor den ledsagende tekst er: "Est florentinarum hoc bracile dominarum ferreum et durum ab antea sic reseratum." ("Dette er jernbukser til Firenzes kvinder, der låses fortil."). Omtalen i en bog om krigsførelse tyder på forhindring af voldtægt som formålet med bæltet. Der er ikke fundet anden omtale af sådanne bælter fra samme tid (slutningen af det 14. – begyndelsen af det 15. århundrede).

Noget senere, i renæssancens litteratur, findes historier om, at velhavende fædre og ægtemænd fik konstrueret bælter, der skulle forhindre deres døtre i at have samleje før de blev gift eller mere almindeligt deres koner i at begå utroskab, når de drog ud på længere rejser. Disse vittige historier fortæller, at der normalt var en hængelås til bæltet, og at sælgeren tit havde en god forretning ud af både at sælge en nøgle med låsen, foruden en dyr ekstranøgle til kvinden eller hendes elsker!

Det er dog nu omdiskuteret, i hvor høj grad dette har været brugt i virkelighedens verden eller om det ikke mest har været en litterær vittighed. Men der har dog i senere tider eksisteret bælter som skulle forhindre drenge i at onanere, ud fra den overtro at onani skader sundheden. Dette var en almindelig lægelig opfattelse fra 1700-tallet og frem til 1930'erne.

Ringkøbing museum og i Rosenborgs samling i København findes flere originale kyskhedsbælter.

I dag er kyskhedsbæltet oftest relateret til sadomasochisme, og bruges som en del af den seksuelle leg eller som fetish påklædning. De findes i mange udgaver, fra de helt billige udført i plastik eller læder, typisk solgt i sexbutikker, til eksklusive håndlavede eksemplarer lavet i stål. Tilsvarende bør det bemærkes, at der i dag fabrikeres kyskhedsbælter til både mænd og kvinder.[Kilde mangler]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: