Ladies of the Canyon

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Ladies of the Canyon
Studiealbum af Joni Mitchell
Udgivet April 1970
Indspillet 1969-70
Genre Folkrock
Længde 44:33
Sprog Engelsk
Udgiver Reprise
Producer Joni Mitchell
Joni Mitchell-kronologi
Clouds (1969) Ladies of the Canyon (1970) Blue (1971)
Singler fra Ladies of the Canyon
 1. "Big Yellow Taxi"
  Udsendt: 1970

Ladies of the Canyon er Joni Mitchells tredje album, indspillet i 1969-70 og udsendt i 1970. Det indeholder tolv sange skrevet og produceret af Mitchell selv. I modsætning til på de to tidligere album, hvor hun selv stod for så at sige al musikalsk udfoldelse, medvirker på dette album flere andre musikere.

Den canyon, der refereres til i titlen, er Laurel Canyon i Los Angeles, som var denne bys populærmusikalske center på det tidspunkt. Ud over Mitchell boede her også hendes daværende kæreste Graham Nash samt de øvrige medlemmer af Crosby, Stills, Nash & Young samt musikere som Frank Zappa og The Byrds. Albummet bærer præg af det tætte forhold til især Crosby, Stills, Nash & Young, og disse synger også kor på "The Circle Game" (under navnet The Lookout Mountain United Downstairs Choir).

Albummet bygger musikalsk videre på de folkrock-udtryk, der findes på Joni Mitchells to første album med en variation, der også peger videre mod de følgende mere eksperimenterende album.

Sange[redigér | redigér wikikode]

Side 1:

 1. "Morning Morgantown" (3:12)
 2. "For Free" (4:31)
 3. "Conversation" (4:21)
 4. "Ladies of the Canyon" (3:32)
 5. "Willy" (3:00)
 6. "The Arrangement" (3:32)

Side 2:

 1. "Rainy Night House" (3:22)
 2. "The Priest" (3:39)
 3. "Blue Boy" (2:53)
 4. "Big Yellow Taxi" (2:16)
 5. "Woodstock" (5:25)
 6. "The Circle Game" (4:50)

Cover[redigér | redigér wikikode]

Det originale cover er igen skabt af Joni Mitchell selv. På en hvid baggrund ses en del af konturen af en kvinde, tydeligvis Mitchell selv. Denne simple tegning brydes af et afsnit, muligvis kvindens sjal, der med stærke farver viser nogle huse i et frodigt landskab malet i en naivistisk stil.

Andre fortolkninger af sange fra albummet[redigér | redigér wikikode]

Allerede tidligt blev flere af sangene fra albummet fortolket af andre kunstnere. I udgivelsesåret udkom således en rockende udgave af "Woodstock" med Crosby, Stills, Nash & Young, der blev et pænt hit i USA. Samtidig nåede Ian Matthews og hans band Southern Comfort førstepladsen i England med sin version af sangen.

Den muntre "Big Yellow Taxi" med sin miljøkritik er blevet fortolket af en række andre kunstnere. Bob Dylan inkluderede en version på albummet Dylan fra 1973, og Melanie indspillede ligeledes sangen på et tidligt tidspunkt. I 1990'erne blev nummeret blandt andet indspillet af Amy Grant, der fik et mindre hit med det. Ligeledes optræder nummeret i en sampling på Janet Jacksons nummer "Got 'Til It's Gone" (der også er en linje fra sangen) fra albummet The Velvet Rope fra 1997. Den seneste kommercielt succesfulde udgave af nummeret er lavet af Counting Crows til albummet Hard Candy fra 2002 og senere på soundtracket til filmen To ugers opsigelse fra samme år.

"The Circle Game" findes også i en udgave med Tom Rush.