Blue (Joni Mitchell-album)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Blue
Studiealbum af Joni Mitchell
Udgivet Juni 1971
Indspillet 1971
Genre Folkrock
Længde 35:41
Sprog Engelsk
Udgiver Reprise
Producer Joni Mitchell
Joni Mitchell-kronologi
Ladies of the Canyon (1970) Blue (1971) For the Roses (1972)
Singler fra Blue
 1. "Carey"
  Udsendt: 1971
 2. "A Case of You"
  Udsendt: 1971

Blue er Joni Mitchells fjerde album fra 1971 og er det af hendes album, der har opnået størst anerkendelse, især på nogle årtiers afstand, hvor det ofte optræder højt på lister over verdens bedste album.

Baggrunden for albummet var, at Joni Mitchell efter den store succes, som de første udgivelser havde opnået, trængte til en pause. Hun rejste derfor en tur rundt i Europa, og på denne rejse skrev hun en del sange, hvoraf mange blev inkluderet på Blue.

Musikalsk er albummet en videreførelse af Mitchells nøgne folkrockprægede udtryk, som det kendes fra de første album. Som på de øvrige album er hun næsten alene om at spille på henholdsvis piano, guitar og som noget specielt dulcimer på "A Case of You". Men på et par af numrene optræder også blandt andet James Taylor på guitar, Stephen Stills på bas og guitar, Russ Kunkel på trommer samt Sneaky Pete Kleinowpedal steel guitar.

Sange[redigér | redigér wikikode]

Side 1:

 1. "All I Want" (3:32)
 2. "My Old Man" (3:33)
 3. "Little Green" (3:25)
 4. "Carey" (3:00)
 5. "Blue" (3:00)

Side 2:

 1. "California" (3:48)
 2. "This Flight Tonight" (2:50)
 3. "River" (4:00)
 4. "A Case of You" (4:20)
 5. "The Last Time I Saw Richard" (4:13)

Cover[redigér | redigér wikikode]

For første gang udsendte Joni Mitchell et album, hvor hun ikke havde skabt coveret, idet der er tale om et fotografi i form af et nærbillede af hendes ansigt. Fotoet er holdt i blåt og hvidt for at understøtte albummets titel.

Hædersbevisninger[redigér | redigér wikikode]

Albummet var både en kommerciel og anmeldersucces i samtiden, hvor den nåede tredjepladsen på hitlisten i England samt 15.-pladsen i USA.

Men især i de senere år er albummets renommé blevet meget højt, hvilket kommer til udtryk i dets gentagne pæne placeringer på en række lister med verdens bedste album. Således er det nummer 30 på Rolling Stones "500 Greatest Albums of All Time" fra 2003[1] og med på Time Magazines "All-Time 100 Albums".[2]

Andre kunstneres fortolkninger[redigér | redigér wikikode]

Flere af numrene fra albummet er indspillet af andre kunstnere. Nogle år senere i 1970'erne indspillede den skotske rockgruppe Nazareth "This Flight Tonight" i en meget hård rocket udgave. Fortolkninger af "Carey" er blandt andet udgivet af Cyndi Lauper og Kiki Dee, mens "A Case of You" blandt andet er lavet af Prince, Tori Amos og k.d. lang. "River" er også indspillet af blandt andet k.d. lang og Tori Amos samt James Taylor, Barry Manilow og Sixpence None the Richer.

Albummet i andre medier[redigér | redigér wikikode]

I filmen The Kids Are All Right fra 2010 ser man albummet i en scene, hvor de fem hovedpersoner spiser middag sammen. Nic (Annette Bening) opdager albummet i Pauls (Mark Ruffalo) samling og priser under den efterfølgende middag hans musiksmag, idet hun bemærker, at det ikke er ret mange heteroseksuelle mænd, der kan lide Joni Mitchell. Det fremgår, at Nics datter er opkaldt efter Joni Mitchell, og scenen kulminerer med, at Nic synger en længere passage af "All I Want" med Paul som andenstemme.[3]

I Almost Famous fra 2000 ser man albummets cover kortvarigt i en scene, mens man senere i filmen i baggrunden hører Mitchells fortolkning af "River".[4] I afsnittet "Tis the Season" af tv-serien Ally (fjerde sæson, afsnit seks) spiller og synger figuren Larry Paul (Robert Downey Jr.) et stykke af "River".[5]

Noter[redigér | redigér wikikode]