Manna-Ask

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
  Manna-Ask ?
Fraxinus-ornus-flowering.JPG
Videnskabelig klassifikation
Rige: Plantae (Planter)
Division: Magnoliophyta (Dækfrøede planter)
Klasse: Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden: Lamiales (Læbeblomst-ordenen)
Familie: Oleaceae (Oliven-familien)
Slægt: Fraxinus (Ask-slægten)
Art: F. ornus

Manna-Ask (Fraxinus ornus) er et lille træ med en lige gennemlø­bende stamme og en åben, rund krone.

Beskrivelse[redigér | redigér wikikode]

Bar­ken er først brunoliven og glat, men bliver senere grå og til sidst op­sprækkende i flade furer. De modsatte knopper er gråbrune og kegleformede. Bladene er uligefinnede med 7 små­blade. Småbladene er af­langt ægformede med svagt takket rand. Både over- og underside er lyse­grønne og glatte. Blom­sterne er samlet i over­hængende toppe. De er uregelmæssige med smalle, flødehvide kron­blade. Der kan af og til mærkes en let duft ved blomsterne. Frugterne ligner den almindelige Asks vingede nødder, og de spirer udmærket.

De planter, der sælges her i landet er tiest podet på grundstammer af Almindelig Ask, hvis rodnet træerne så overtager. De kloner, der er i handlen, blomstrer ikke lige kønt. Forlang nøjagtige op­lysninger om moderplanten!

Højde x bredde og årlig tilvækst: 10 x 5 m (20 x 15 cm/år), hvilket dog næppe gælder for de podede planter, som ofte når samme bredde, men bestemt ikke samme højde. Målene kan anvendes ved udplantning.

Hjemsted[redigér | redigér wikikode]

Manna-Ask gror i blandede løvskove på tør, kalkrig bund i det sydøstlige Europa, Lilleasien og Kaukasus. Den findes bl.a. sammen med Humlebøg, Valnød, Sølv-Lind, Tarmvrid-Røn og Ægte Kastanje.


Wikipedia-logo.png Søsterprojekter med yderligere information:


Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]