Marc Isambard Brunel

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Sir Marc Isambard Brunel FRS (25. april 176912. december 1849) var en Fransk-født ingeniør som bosatte sig i England. Han foretrak navnet Isambard, men er historisk kendt som Marc for at undgå forveksling med den mere berømte søn Isambard Kingdom Brunel.

Som den yngre søn af en landmand i Normandiet, var det først meningen at han skulle være præst, men han var mere praktisk orienteret, og han blev i stedet søofficerskadet. I 1793, efter den Franske Revolution, flygtede han til USA, hvor han blev chefingeniør i New York. I 1799 flyttede han til England, som bød ham større muligheder for udvikling af maskiner til masseproduktion, og som var hjemsted for hans kommende kone Sophia Kingdom, som han havde mødt i Frankrig. Hans første success var en metode til produktion rignings(taljer) til flåden (i Portsmouth Block Mills) – den første virkelige industrielle serieproduktion: (hans partner omfattede Samuel Bentham og Henry Maudslay).

Han var maskiningeniør, og gjorde meget for udviklingen af savværksmaskiner, idet han indgik kontrakter med den Britiske Regering ved Chatham og Woolwich værftet, idet han anvendte sine erfaringer fra Portsmouth Block Mills. Han byggede sit eget savværk i Battersea, London (nedbrændt 1814), og konstruerede savværker til entreprenører. Han udviklede maskiner til masseproduktion af soldaterstøvler, men før han nåede op på fuld produktionskapacitet faldt efterspørgslen på grund af afslutningen af Napoleonskrigene. Brunel gik efterfølgende konkurs og var indsat i fængslet King's Bench i Southwark.

Storbritannien Stub
Denne biografi om en brite er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi