Marianergraven

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Marianergravens placering i Stillehaver

Marianergraven ligger mellem Asien og Australien (11°21'N 142°12'E). Graven er med sine 10.911 meters dybde den dybeste grav i havet. Den dybeste del hedder Challengerdybet, og i 1960 lykkedes det Jacques Piccard og kaptajnløjtnant Donald Walsh at nå bunden i batyskafen Trieste. Nedturen tog 4 timer og 48 minutter og blev gjort ved hjælp af tung jernballast. På bunden så de søtunger, helleflyndere og rejer. Ingen havde troet på liv så dybt nede. Trykket er 108,6 MPa, hvilket er 1.072 gange højere end normaltrykket ved havoverfladen (1.013 hPa). Jernballasten blev frigjort, og da dykkerkuglen hang i en ballon med benzin, steg den opad. Opturen tog 3 timer og 17 minutter. De eneste tre andre besøgende er den ubemandede japanske havsonde Kaiko og ubådene Nereus og Deepsea Challenge i hhv. 1995, 2009 og 2012.

Marianergraven er dannet ved, at en af Jordens tektoniske oceanbundsplader er presset ned under en anden plade (nedsænkningszone).

Nereus i 2009[redigér | redigér wikikode]

I 2009 er endnu en ubåd, Nereus, sendt ned i Challengerdybet i Marianergraven, og her blev bunden teoretisk set nået endnu engang. Nereus er fjernstyret, og den er designet og udrustet til at kunne klare det høje tryk, der er på selv det dybeste punkt. Nereus nåede derfor i maj ned i en dybde af 10.902 meter, ud af den totale dybde på 10.911 meter. Nereus tilbragte 10 timer på bunden, og med sig op havde den bundprøver, som indeholdt liv. Det høje tryk i dybhavet er årsagen til, at vi ikke har den største indsigt i livet der, men med Nereu åbnes nye muligheder for forskning af dybhavet[1].

Cameron i 2012[redigér | redigér wikikode]

Den 26. marts 2012 nåede Titanic-filminstruktøren James Cameron ned til bunden af Marianergraven med ubåden Deepsea Challenge. Ubåden anvendte 454 kg stålballast til komme ned, og opdriften skyldes syntaktisk skum (Isofloat). Nedturen tog 2½ time, opholdet på bunden tog tre timer, mens opturen kun tog 70 minutter[2].

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]