Megan Mullally

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Megan Mullally
Mullally i 2011
Personlig information
Født 12. november 1958 (65 år) Rediger på Wikidata
USA Los Angeles, Californien, USA
Ægtefælle Nick Offerman (g. 2003)
Uddannelses­sted Northwestern University, Casady School Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Tv-skuespiller, filmskuespiller, sanger, teaterskuespiller, stemmeskuespiller, skuespiller, danser Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Lucy Award (2005)
Primetime Emmy Award for Outstanding Supporting Actress in a Comedy Series (2000, 2006) Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Megan Mullallys hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Megan Mullally (født 12. november 1958) er en amerikansk skuespillerinde, komiker og sangerinde. Hun er bedst kendt for at spille Karen Walker i NBC' sitcom Will & Grace (1998-2006, 2017-2020), for hvilken rolle hun modtog otte Primetime Emmy Award-nomineringer for "Outstanding Supporting Actress in a Comedy Series", hvor hun vandt to gange i 2000 og 2006. Hun modtog også nomineringer til adskillige andre priser for sin rolle, herunder syv på hinanden følgende Screen Actors Guild Awards-nomineringer for fremragende præstation af en kvindelig skuespiller i en komedieserie, vandt tre gange i 2001, 2002 og 2003, samt modtog fire Golden Globe Award-nomineringer.

Fra 2006 til 2007 var Mullally vært for talkshowet The Megan Mullally Show. Siden da har hun haft faste roller i flere tv-serier, såsom In the Motherhood, Party Down, Childrens Hospital og Breaking In. Hun har også haft gæsteoptrædner og tilbagevendende roller i andre komedieserier, herunder Parks and Recreation, Happy Endings, Bob's Burgers, 30 Rock, Up All Night, Boston Legal og The New Adventures of Old Christine. Udover tv har Mullally også medvirket i film som Smashed (2012), The Kings of Summer (2013) og Why Him? (2016).

Opvækst[redigér | rediger kildetekst]

Mullally blev født i Los Angeles, Californien, [1] som datter af Martha (født Palmer) og Carter Mullally, Jr., [2] en skuespiller, der var i stald hos Paramount Pictures i 1950'erne. [2] Familien flyttede til farens hjemby Oklahoma City, Oklahoma, da Mullally var seks år. [3] Hun er af engelsk, irsk og skandinavisk afstamning. [4] Hun gik til ballet fra hun var seks år og optrådte ved Oklahoma City Ballet i high school og hun studerede senere også på School of American Ballet i New York City.

Efter afgangseksamen fra Casady School i Oklahoma City, gik Mullally på Northwestern University i Evanston, Illinois, hvor hun studerede engelsk litteratur og kunsthistorie. Efter hendes andet på universitet begyndte hun at spille teater i downtown-Chicago. På det tredje år på universitet, optrådte hun i otte forestillinger om ugen. Hun droppede senere ud af Northwestern for at forfølge skuespilskarrieren. [5]

Karriere[redigér | rediger kildetekst]

Tv[redigér | rediger kildetekst]

Et af Mullallys tidligste skuespilspots var i en McDonald's-reklame, hvor John Goodman også medvirkede. [6] Hun fik sin seriedebut i 1986 i The Ellen Burstyn Show. Hun gæstede efterfølgende sitcoms som Seinfeld, Frasier, Wings, Herman's Head, Ned og Stacey, Mad About You, Caroline in the City, 3rd Rock from the Sun og Just Shoot Me!. Hun spillede en central karakter i et afsnit af femte sæson af Murder, She Wrote, "Coal Miner's Slaughter", og huskede tilbage i 2012: "Jeg havde ikke haft arbejde så længe, og jeg var i fuldstændig panik, fordi jeg ikke vidste hvordan jeg skulle betale min husleje. Så jeg blev en dag ringet op fra min agent om, at jeg var blevet tilbudt en gæsterolle, og lønnen var på $5.000. Jeg faldt bogstaveligt talt ned på knæ og bad og græd. Jeg spillede en tidligere lærling af Jessica Fletcher. Det er en af mine yndlingsroller og noget mit yndlingsarbejde gennem tiden."

I 1989 prøvede Mullally rollen som Elaine Benes i Seinfeld. Rollen blev til sidst givet til Julia Louis-Dreyfus. I 1998 fik Mullally rollen som Karen Walker, Grace Adlers rablende, pillespisende assistent, i NBC-sitcomen Will & Grace. Hun vandt en Primetime Emmy Award for "Outstanding Supporting Actress in a Comedy Series" i både 2000 og 2006, og blev nomineret i 2001, 2002, 2003, 2004, 2005 og igen for genoplivningen af serien i 2018. Hun vandt Screen Actors Guild Award for fremragende præstation af en kvindelig skuespiller i en komedieserie tre gange, i 2002, 2003 og 2004, og sammen med skuespillerne Eric McCormack, Debra Messing og Sean Hayes, delte hun en Screen Actors Guild Award for Fremragende præstation af et ensemble i en komedieserie i 2001. Hun er den første af kun to skuespillerinder, der har vundet en SAG Award tre år i træk. Hun blev nomineret hvert år fra 2000 til 2003 til en Golden Globe Award for "Best Supporting Actress - Series, Miniseries or Television Film".

I 2005 spottede Mullally komiker og skuespiller Bill Hader optræde med sin Second City-klasse i Los Angeles, og kort efter gjorde hun Saturday Night Live-produceren Lorne Michaels opmærksom på Hader. Også i 2005 blev Mullally tildelt Women in Film Lucy Award "som anerkendelse af hendes innovation inden for kreative værker, der har forbedret opfattelsen af kvinder gennem tv-underholdning". [7]

Efter Will & Grace var Mullally vært på hendes eget talkshow, The Megan Mullally Show, fra 2006 til 2007. Hun har været vært på Saturday Night Live, gæstet Late Show med David Letterman, været vært for TV Land Awards 2006 og har optrådt to gange ved Tony Awards. Hun har været med i reklamer for M&M's, Old Navy, CheapTickets.com og I Can't Believe It's Not Butter!

Mullally gæsteoptrådte som 'Bev', en adoptionssagsbehandler for Liz Lemon i premieren på tredje sæson af NBC' sitcom 30 Rock og vendte tilbage for at spille den samme karakter yderligere to gange i løbet af serien. Andre optrædener inkluderer Kathy Griffin: My Life on the D-List, Campus Ladies, instruktør/skuespiller David Wains "Wainy Days", en episode af HBO's Funny or Die, og i Funny or Die- webvideoen "That's What She Said."

Mullally har gæsteoptrådt syv gange som Tammy Swanson i NBC-serien Parks and Recreation, i afsnittene "Ron and Tammy", "Ron & Tammy: Part Two", "Li'l Sebastian", "Ron and Tammys", "The Trial Of Leslie Knope", "Ron og Diane", "Ron og Jammy" og "A Parks and Recreation Special". Mullally spiller rollen som ekskone nummer to til karakteren Ron Swanson, som spilles af hendes egen virkelig ægtemand, Nick Offerman. [8] Offerman havde også en rolle i et afsnit i Will & Grace, hvor han spillede en blikkenslager, der kommer til Wills mors hus, mens Will, Karen, Grace og Jack var på besøg.

I 2009 medvirkede Mullally i ABC' sitcom In the Motherhood. Baseret på den originale webserie fokuserer tv-tilpasningen på tre mødre. Hun spillede Rosemary over for Cheryl Hines og Jessica St. Clair. Serien blev dårligt modtaget og blev aflyst af ABC på grund af lave seertal efter kun at have sendt fem ud af de syv producerede afsnit.

Mullally medvirkede i 2010 som Lydia i Starz-serien Party Down. [9] Mullally medvirkede som "Chief" i Adult Swim- serien Childrens Hospital. I 2011 fik Mullally en tilbagevendende rolle som Dana Hartz, mor til Penny (Casey Wilson), på ABC-sitcommen Happy Endings. I de følgende måneder sluttede Mullally sig til serien Breaking In i seriens anden sæson i 2012, hvorefter denne blev aflyst.

Også i 2012 sluttede Mullally sig til den første sæson af Bob's Burgers, som stemmen til tante Gayle. Hun ville genoptage rollen i efterfølgende afsnit i flere mindre roller.

Mullally sluttede sig igen til Will & Grace-rollebesætningen, og genoptog rollen som Karen ved genoplivningen i 2017.

Teater[redigér | rediger kildetekst]

Mullally fik sin Broadway-debut som Marty i 1994-genopførslen af Grease [10] og optrådte efterfølgende som Rosemary i hit-genopførslen fra 1995 af How to Succeed in Business Without Really Trying overfor Matthew Broderick. I 2007 spillede Mullally hovedrollen som Elizabeth i Mel Brooks originale Broadway-musical Young Frankenstein. Hun synger på alle tre produktioners rollebesætningsalbum.

I 1996 medvirkede hun i You Never Know på Pasadena Playhouse. Mullally optrådte i 2000 som Pamela i den flere prisvindende produktion af Chuck Mees The Berlin Circle, for hvilken rolle hun vandt både LA Weekly Theatre Award og Backstage West Garland Award. Mullally spillede hovedrollen som Beverly i den roste produktion af Adam Bocks The Receptionist på Odyssey Theatre (forestillingen blev den længste kørende forestilling i det teaters historie), for hvilken rolle hun modtog Backstage West Garland Award for bedste præstation af en skuespillerinde i 2010.

Fra 13. april til 1. juni i 2014 spillede Mullally hovedrollen, sammen med sin virkelig ægtemand, Nick Offerman, i Annapurna på off-Broadway Acorn Theatre på New Yorks 42nd Street Theatre Row. [11]

I 2014 spillede Mullally hovedrollen i Broadway-opførelsen af It's Only a Play med F. Murray Abraham, Matthew Broderick, Stockard Channing, Rupert Grint, Nathan Lane og Micah Stock. Showet åbnede på Gerald Schoenfeld Theatre den 9. oktober 2014 og spillede frem til den 18. januar 2015. Det åbnede derefter på Bernard B. Jacobs Theatre den 23. januar 2015 og lukkede den 7. juni 2015. Showet spillede 48 forpremierer og 274 forestillinger. [12]

I juni 2021 skulle Mullally optræde som "Reno Sweeney" i Anything GoesBarbican Theatre i London i en meget begrænset sæson, men hun måtte trække sig på grund af en skade.

Musik[redigér | rediger kildetekst]

Mullally er medlem af bandet Supreme Music Program. [13] SMP har udgivet tre albums til dato, The Sweetheart Break-In, Big as a Berry og Free Again!. [13] [14]

Mullally og Stephanie Hunt dannede bandet Nancy & Beth i 2012. De tog på turné i marts 2013 sammen med Mullallys mand, Nick Offerman.

Nancy & Beth optrådte i Lincoln Center den 13. februar 2019 i New York City. De startede derefter på en amerikansk turné på Largo på The Coronet i Los Angeles, CA den 19. april. Bandet turnerede til byer som San Francisco, CA; Chicago, IL; Bay Shore, NY; Ridgefield, CT; Boston, MA; og New York, NY. Turneen blev afsluttet på Cafe Carlyle Hotel i New York City.

I juni 2019 turnerede bandet i Australien, begyndende i Hobart og sluttede i Brisbane. [15]

Film[redigér | rediger kildetekst]

Mullally har optrådt i Marc Forsters Sundance- konkurrencebidrag Everything Put Together, Anywhere but Here med Susan Sarandon og Natalie Portman, About Last Night med Demi Moore og Rob Lowe, Speaking of Sex med James Spader og Stealing Harvard med Tom Green og Jason Lee. Mullally spillede en sanglærer i 2009-filmgenindspilningen af Fame [16] og kan høres på soundtrack-optagelsen. Derudover sang Mullally sangen "Long John Blues" (sunget i filmen af Kristen Bell) i dansefilmen Burlesque fra 2010. Hun spillede en af hovedrollernes mødre i indiefilmen The Kings of Summer fra 2013 og Mrs. Van Camp i filmen GBF. Mullally spillede Barb Fleming i 2016-filmen Why Him? I 2017 optrådte Mullally i Janicza Bravos første spillefilm, Lemon, som havde premiere på Sundance Film Festival. [17]

I august 2021 købte produktionsselskaberne Bleecker Street og Stage 6 Films de verdensomspændende rettigheder til James Ponsoldts ungdomsfilm Summering, hvor Mullally medvirkede sammen med Sarah Cooper. [18]

Udgivne værker[redigér | rediger kildetekst]

Mullally og ægtemanden Nick Offerman skrev The Greatest Love Story Ever Told, udgivet af Dutton den 2. oktober 2018. Bogen er en New York Times bestseller. Parret afslører hele historien bag deres romantik i kapitler inddelt i religion, familie, med mere. [19]

Privatliv[redigér | rediger kildetekst]

Mullallys første ægteskab var med James Thomas Hines. Parret blev gift 31. oktober 1982. [20]

Mullallys andet ægteskab, fra midten af 1990'erne, var med talentagenten Michael Katcher. [21]

Mullally mødte skuespilleren og hendes kommende ægtemand Nick Offerman i 2000, da han optrådte i The Berlin Circle, [22] et teaterstykke produceret af Evidence Room Theatre Company, og de giftede sig tre år senere i 2003. Mens de var kærester, gæstede Offerman et Thanksgiving-afsnit af Will & Grace i 2001 (sæson 4, afsnit 10, "Moveable Feast, Part 2"). Offerman optrådte igen, i en anden rolle, i sæson ni-afsnittet (2018) "Friends and Lover." Parret har også optrådt sammen i film som The Kings of Summer og Smashed og tv-serien Parks and Recreation, og de har haft stemmeroller sammen i Bob's Burgers og Hotel Transylvania 2.

Filmografi[redigér | rediger kildetekst]

Film[redigér | rediger kildetekst]

År Titel Rolle Noter
1983 Risky Business Telefonpige
1985 Once Bitten Suzette
1986 Last Resort Jessica Lollar
1986 About Last Night... Pat
1986 Blue Velvet Louise Scener ikke med i final cut
1991 Queens Logic Dolores
1999 Anywhere but Here Kvinde der køber bil
1999 Best Man in Grass Creek Medarbejder
2000 Everything Put Together Barbie
2001 Monkeybone Kimmy Miley
2001 Speaking of Sex Jennifer Klink
2002 Stealing Harvard Patty Plummer
2004 Teacher's Pet Adele Stemme
2005 Rebound Principal Walsh
2006 New York Jasmine Stemme
2007 Bee Movie Trudy Stemme
2009 Fame Ms. Fran Rowan
2010 New York 2 Jasmine Stemme
2010 Burlesque Nikkis sangstemme
2012 Smashed Principal Barnes
2012 What to Expect When You're Expecting Cameo
2013 The Kings of Summer Mrs. Keenan
2013 G.B.F. Mrs. Van Camp
2014 Apartment Troubles Aunt Kimberley
2014 Ernest & Celestine Lucienne Stemme
2014 Date and Switch Patricia
2014 New York 3 Jasmine
2014 Alexander and the Terrible, Horrible, No Good, Very Bad Day Nina
2015 Hotel Transylvania 2 Linda Loughran Stemme
2016 Why Him? Barb Fleming
2017 Lemon Simone
2017 Infinity Baby Hester
2017 The Disaster Artist Mrs. Sestero
2017 Oh Lucy! Hannah
2019 Where'd You Go, Bernadette Judy Toll

Tv[redigér | rediger kildetekst]

År Titel Rolle Noter
1981 The Children Nobody Wanted Sharon Tv-film
1985 First Steps Cathy Tv-film
1986 Tall Tales & Legends Posy Peasley Afsnit: "Pecos Bill"
1986 American Playhouse Lilah Afsnit: "Under the Biltmore Clock"
1986–1987 Ellen Burstyn Show, TheThe Ellen Burstyn Show Molly Brewer Ross 13 afsnit
1988 Murder, She Wrote Molly Connors Afsnit: "Coal Miner's Slaughter"
1989 Almost Grown Bride Afsnit: "The Hat That Fell from Space"
1989 China Beach Cindy Afsnit: "The World: Part 2"
1990 Wings Cindy Afsnit: "There Once Was a Girl from Nantucket"
1990 Rainbow Drive Ava Zieff Tv-film
1991 Dear John Molly Afsnit: "Molly and Me"
1991 My Life and Times Susan Valentine 6 afsnit
1991 Herman's Head Yvonne Afsnit: "Fatal Distraction"
1992 The Steadfast Tin Soldier Ballerina (stemme) Tv-film
1992 Fish Police Pearl (stemme) 6 afsnit
1992 Rachel Gunn, R.N. Becky Jo 13 afsnit
1993 I Yabba-Dabba Do! Pebbles Flintstone (stemmee) Tv-film
1993 Seinfeld Betsy Afsnit: "The Implant"
1993 Hollyrock-a-Bye Baby Forskellige roller Tv-film
1993 A Flintstone Family Christmas Pebbles Flintstone (stemme) Tv-film
1994 Batman: The Animated Series Cindy (stemme) Afsnit: "House and Garden"
1994 Couples Beth Tv-film
1997 Ned and Stacey Wendy Afsnit: "Where My Third Nepal Is Sheriff"
1997 Frasier Beth Armstrong Afsnit: "Four for the Seesaw"
1997 Mad About You Jane Afsnit: "Guardianhood"
1997 The Naked Truth Vanessa Afsnit: "He Ain't Famous, He's My Brother"
1997 Caroline in the City Vanessa Cassidy Afsnit: "Caroline and the Decanter"
1997 Extreme Ghostbusters Forskellige roller Afsnit: "The True Face of a Monster"
1998 Just Shoot Me! Stephanie Griffin-Cooper Afsnit: "Amblushed"
1998 Winchell June Winchell Tv-film
1998–2006,
2017–2020
Will & Grace Karen Walker 244 afsnit
2000 3rd Rock from the Sun Renata Albright Afsnit: "Les Liaisons Dickgereuses"
2002 King of the Hill Teresa (stemme) Afsnit: "Beer and Loathing"
2002 The Pact Melanie Gold Tv-film
2003 CMT 40 Greatest Men in Country Music Vært 3 afsnit i træk.
2006 Peep and the Big Wide World Pink Quack (stemme) Afsnit: "Quack Quack/One Duck Two Many"
2006 How I Met Your Mother Barneys mor (stemme) Afsnit: "Single Stamina" (Uncredited)
2006 Campus Ladies Ms. Powell Afsnit: "The Dare"
2006–2007 Megan Mullally Show, TheThe Megan Mullally Show Sig selv (vært) 71 afsnit
2007 Boston Legal Renata Hill Afsnit: "The Bride Wore Blood"
2008 Bad Mother's Handbook Nan Tv-film
2008 New Adventures of Old Christine, TheThe New Adventures of Old Christine Margaret Afsnit: "Unidentified Funk"
2008–2013 30 Rock Bev 3 afsnit
2008–2016 Childrens Hospital Chief 60 afsnit
2009 In the Motherhood Rosemary 7 afsnit
2009–2015, 2020 Parks and Recreation Tammy Swanson II 9 afsnit
2010 Party Down Lydia Dunfree 10 afsnit
2011–present Bob's Burgers Gayle / Various voices 16 afsnit
2011–2013 Happy Endings Dana Hartz 3 afsnit
2012 Up All Night Shayna Mund 2 afsnit
2012 Breaking In Veronica Mann 13 afsnit
2012–2015 Randy Cunningham: 9th Grade Ninja Mrs. Marilyn Driscoll (stemme) 9 afsnit
2013 Out There Rose Stevens (stemme) 10 afsnit
2013 Web Therapy Franny Marshall 3 afsnit
2013–2015 Axe Cop Anita / forskellige roller 13 afsnit
2013–2016 Sofia the First Miss Nettle (stemme) 3 afsnit
2014 Trophy Wife Cricket 2 afsnit
2015 You, Me and the Apocalypse Leanne 7 afsnit
2016 Life in Pieces Mary-Lynn Afsnit: "Annulled Roommate Pill Shower"
2017 Dimension 404 Director Stevens Afsnit: "Bob"
2019 25th Screen Actors Guild Awards Sig selv (vært) Tv-special
2021 The Great North Alyson Tilbagevendende rolle
2021 The Simpsons Sarah Wiggum Afsnit: "Uncut Femmes"

Priser og nomineringer[redigér | rediger kildetekst]

Talentspejder[redigér | rediger kildetekst]

Mullally er anset som talentspejderen for den komiske skuespiller Bill Hader. [23]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Megan Mullally". TVGuide.com (engelsk). Hentet 2021-08-27.
  2. ^ a b Barbour, David (20. november 2007). "Frankie's Girl". Playbill (engelsk). Hentet 2021-08-27.
  3. ^ Stated in interview on Inside the Actors Studio
  4. ^ as she stated on TLC's TV show, Who Do You Think You Are?, May 28, 2018 (S10, E3)
  5. ^ "Megan Mullaly, Killer Mike, Claire Adam". Late Night With Seth Meyers. Season 5. Episode 35. January 30, 2018.
  6. ^ "[https://www.youtube.com/watch?v=f-8rcPOs9r4 Megan Mullally and John Goodman 1980s McDonalds Breakfast Commercial". McDonald's. YouTube. Retrieved May 30, 2014.
  7. ^ "Past Recipients". Wif.org. Arkiveret fra originalen 24. juli 2011. Hentet 26. marts 2013.
  8. ^ Bryant, Adam (2. oktober 2009). "Exclusive: Megan Mullally Plays Ex on Parks and Recreation". TV Guide. Hentet 2. oktober 2009.
  9. ^ Holmes, Linda (23. april 2010). "'Party Down': Proving It Is Possible To Soldier On Without Jane Lynch : Monkey See". NPR. Arkiveret fra originalen 20. oktober 2013. Hentet 26. marts 2013.
  10. ^ "Megan Mullally Theatre Credits". broadwayworld.com (engelsk). Hentet 4. januar 2018.
  11. ^ "Annapurna - Off-Broadway Tickets | Broadway". Broadway.com. Hentet 2016-10-26.
  12. ^ "It's Only a Play – Broadway Play – Original | IBDB". Hentet 18. november 2019.
  13. ^ a b "Megan Mullally and Supreme Music Program. NEW CD: Free Again! On iTunes, CDBaby.com, DigStation.com". Supremeprogram.com. Hentet 2013-03-26.
  14. ^ "Megan Mullally and Supreme Music Program: Big as a Berry CD Information". Supremeprogram.com. 2003-12-31. Hentet 2013-03-26.
  15. ^ nancyandbeth.com
  16. ^ "Allen, Mullally, Grammer, Dutton & Neuwirth Join FAME Film Remake". Broadwayworld.com. 2009-09-25. Hentet 2013-03-26.
  17. ^ D'Arcy, David (23. januar 2017). "'Lemon': Review". Screen Daily.
  18. ^ Vlessing, Etan (10. august 2021). "Bleecker Street Nabs Megan Mullally, Sarah Cooper's 'Summering' Drama". The Hollywood Reporter.
  19. ^ "The Greatest Love Story Ever Told by Megan Mullally, Nick Offerman: 9781101986691 | PenguinRandomHouse.com: Books". PenguinRandomhouse.com. Hentet 18. november 2019.
  20. ^ "The Daily Oklahoman: Megan Mullally Weds James Thomas Hines, November 1, 1982". newspapers.com. Hentet 13. maj 2021.
  21. ^ "The Megan Mullally Picture Pages". Superiorpics.com. Hentet 26. marts 2013.{{cite web}}: CS1-vedligeholdelse: url-status (link)
  22. ^ "Nick Offerman Talks Costarring with Wife Megan Mullally". Huffington Post (amerikansk engelsk). 29. maj 2013. Hentet 4. januar 2018.
  23. ^ Bill Hader Kills, The New Yorker, March 18th 2019
  • Megan Mullally, Biography Resource Center Online. Gale Group, 1999.
  • Jamie Painter Young, Clowning Glory. Back Stage. 19 Dec. 2003: B-38.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Se citater fra
Megan Mullally
i engelsk Wikiquote.