Nationalisering

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Nationalisering er det offentliges overtagelse af tidligere kommercielle virksomheder eller hele brancher. Som oftest vil der være tale om, at det er staten, der overtager den pågældende virksomhed, men det kan også være en kommune.

Normalt ledes en nationaliseret virksomhed direkte af et ministerium eller indirekte via et offentligt aktieselskab. Politisk-ideologisk forbindes tanken om nationalisering af virksomheder ofte med socialismen, men forekommer også i andre systemer eksempelvis i England, Canada og Indien.

I planøkonomiske lande som det tidligere Sovjetunionen var størstedelen af erhvervslivet blevet nationaliseret, men også i andre lande spillede nationalisering en rolle i den politiske debat i begyndelsen af 1900-tallet. Ofte er nationaliseringer dog blevet gennemført med baggrund i økonomisk krise. Det har ofte været virksomheder indenfor transport og infrastruktur, banker og råstofudvinding, der er blevet nationaliseret.

Nationalisering kan både finde sted med og uden kompensation til de tidligere ejere. Hvis den finder sted uden kompensation, kaldes det en ekspropriation. Når statsejede virksomheder privatiseres og senere bliver overtaget af staten igen, taler man om'renationalisering eller omvendt nationalisering.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Wiktionary-logo.svg Se Wiktionarys definition på ordet: