Parisertoast

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Den oprindelige Crocque monsieur, med ost på topppen.
En mere lokal udgave, med ost og skinke mellem skiverne. I fastfood udgaven, blev den serveret i en serviet.
Her en Croque-madame.

Parisertoast kommer fra Frankrig, hvor den kendes som en Croque-monsieur. Den oprindelige franske udagve består af to skiver toastbrød med ost og skinke mellem brødskiverne og stegt på en pande eller grillet i en ovn. Den serveres normalt også med smeltet ost (helst emmentaler) på toppen.

I Frankrig findes også en Croque-madame. Det er en Croque-monsieur med et spejlæg på.

Parisertoasten, som vi kender den i Danmark, blev opfundet af Erik Hansen[Kilde mangler] og blev populær i en frossen udgave, der bare skulle varmes i en speciel varmeovn. Denne udgave fandt hurtigt ud til diverse ungdomsklubber og cafeterier og blev meget populær især blandt unge mennesker.

Historie[redigér | redigér wikikode]

I 1910 blev en Croque-monsieur serveret første gang på en cafe på Boulevard des Capucines i Paris. Det menes at ideen til retten kommer fra Australien og Indonesien hvor man har benyttet lignende serveringsformer af ristet brød. Ordets oprindelse er uklar, dog betyder croque også grillet/sprød på fransk, men hvordan monsieur og madame er kommet til vides ikke med sikkerhed.[1]

Varianter[redigér | redigér wikikode]

Af andre slags toast er "Cowboytoast" og "Hawaii Toast".

Kilder[redigér | redigér wikikode]


Mad og drikke Stub
Denne artikel om mad eller drikke er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.