Rachel Carson

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Rachel Carson (1940'erne)

Rachel Louise Carson (27. maj 190714. april 1964) var en amerikansk zoolog og marinebiolog født i Pittsburgh, Pennsylvania.

Hendes markante bog Silent Spring (da. "Det tavse forår"), der udkom i 1962, krediteres ofte for at have inspireret fremkomsten af en global miljøbevægelse.[1] I bogen beskrives bl.a. effekten af DDTrovfuglebestanden, der falder dramatisk som følge af, at giften ophobes i fødekæden: Insekter dræbt af sprøjtegift ædes af småfugle, der opbygger et stort indhold af giftstoffer som følge af de mange små giftportioner de får, hver gang de æder et insekt. Når ørne, falke og andre rovfugle, som udgør de sidste led i fødekæden, æder småfuglene, får de for hvert måltid en større og større giftdosis. Virkningen er, at rovfuglenes æg får en tyndere skal end normalt, så æggene nemmere brister og går til grunde. I yderste konsekvens betyder det, at bestandene ikke længere kan reproducere sig selv. Trods kraftig modstand fra den kemiske industri førte bogen til, at det på den tid meget brugte sprøjtemiddel DDT blev forbudt i USA og senere i store dele af resten af verden. I Danmark blev DDT forbudt i 1969.

The more clearly we can focus our attention on the wonders and realities of the universe around us, the less taste we shall have for destruction – Rachel Carson

Henvisninger[redigér | redigér wikikode]

USA Stub
Denne biografi om en amerikaner er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi