Sankt Petri Kirke (Malmø)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Der findes andre kirker med dette navn, se Sankt Petri Kirke (flertydig).
Sankt Petri Kirke
Sankt Petri kyrka i maj 2003
Generelt
Land Sverige Sverige
Opført 1319
Geografi
Adresse Själbodgatan 4a,
211 35 Malmö
Sogn Malmö Sankt Petri församling
Stift Lunds Stift
Trosretning Svenska kyrkan
Kommune Malmö kommun
Eksterne henvisninger
www.svenskakyrkan.se/malmo/stpetri
Oversigtskort
Sankt Petri Kirke, begyndelsen af 1900-tallet
Johan Cronmans epitafium i Sankt Petri Kirke i Malmö

Sankt Petri Kirke (svensk: Sankt Petri kyrka) er Malmøs største kirke. Den er opført 1300-tallet[1][2] som en basilika i gotisk stil og består af tre skibe og et tværskib. Tårnet er 105 meter højt. Traditionen siger at højalteret er indviet i 1319.

Kirken er egentlig indviet til apostlene Peter og Paulus[1], Ecclesia beatorum Petri et Pauli apostolorum.

Bygningens historie[redigér | rediger kildetekst]

Sankt Petri som den kan have set ud omkring 1380
Sankt Petris ældste bygningsfaser. Rekonstruktion: Sven Rosborn.

Sankt Petris Kirkes bygningskronologi kan endnu i dag iagttages i kirkens murværk.

Trin 1[redigér | rediger kildetekst]

På pladsen stod tidligere en mindre teglkirke, som blev omtalt i 1269. Denne kirke var sandsynligvis indviet til Sankt Nikolaus, de søfarendes helgen. Samtidigt med at København fik Vor Frue Kirke, hvis hovedalter blev indviet i 1313, påbegyndes en tilsvarende kirke i Malmø. Den tidligere Nikolaikirke blev stående under bygningen af den nye kirke, men da hvælvingerne på nybygningens sydlige tværskib skulle påbegyndes, styrtede de sammen.

Trin 2[redigér | rediger kildetekst]

For at klare trykket fra hvælvingerne, opførte man ydre støttepiller og stræbebuer. Endelig blev højalteret indviet i 1319 i forbindelse med at relikvierne fra den gamle kirke overførtes til det nye Nikolaialter. Samtidig begyndte opførelsen af våbenhuset i kirkens nordside.

Trin 3[redigér | rediger kildetekst]

Efter bygningen af koret indvielsen af det nye højalter, fortsatte bygningen af det nordlige sideskib, dele af midterskibet og afslutningen af det nordlige våbenhus. I denne periode blev dele af den gamle kirke stående og blev antagelig anvendt som lagerlokale. Herefter fulgte en periode, hvor kirkebyggeriet stod stille, muligvis på grund af den sorte død i midten af 1300-tallet.

Trin 4[redigér | rediger kildetekst]

Først omkring 1380 blev byggeriet af hovedkirken afsluttet. Et præstemøde i Sankt Petri i 1384 kan betyde at kirken stod færdig på dette tidspunkt. Kirken blev afsluttet af et tårn, der red på den vestlige del af midterskibet. Dette tårn styrtede sammen i 1420 og ødelagde kirkens vestlige dele. Døbefonten, som stod i midterskibet under tårnet, blev knust. Rester af døbefonten findes i dag i Malmö Museum. Fonten er oprindelig fremstillet på Gotland.

Trin 5[redigér | rediger kildetekst]

Et nyt tårn vest for midterskibet blev opført efter sammenstyrtningen, men i 1442 styrtede også dette tårn og blev erstattet af det nuværende vesttårn.

Trin 6[redigér | rediger kildetekst]

I 1400-tallet fik kirken flere kapeller, hvoraf Sankta Annas kapel og Krämarekapellet stadig står. Krämarekapellet indeholder vægmalerier, dels fra 1460'erne, dels fra 1520'erne. Disse er blandt de bedst bevarede senmiddelalderlige malerier i Danmark. Det Dringenbergske kapel, som blev nedrevet i 1792, rummede kirkens bibliotek, "det Dringenbergske liberi", som er delvis bevaret og i dag er i kirkens sakristi.

Kirkens senere historie[redigér | rediger kildetekst]

Omkring 1850 gennemgik kirken en gennemgribende renovering, anført af professor Carl Georg Brunius fra Lund. Næsten al træindretningen blev ødelagt, ligesom gravstenene i kirkegulvet blev taget op. De fleste af gravstenene blev knust. Domkirkearkitekten Theodor Wåhlin forsøgte 1904-06 at genskabe indretningen. Sakristiet ved kirkens sydside blev nedrevet 1852, og i 1853 blev kirkegårdsmuren nedrevet sammen med den middelalderlige latinskole og sjæleboderne, der lå langs muren. I 1890 fik kirken sit nuværende tårnspir til erstatning for tårnhætten fra 1770'erne. Kirkens orgel fra slutningen af 1400-tallet findes i dag i Malmö Museum.

Berømte præster i kirken[redigér | rediger kildetekst]

Navnkundige præster, der tjente i Sankt Petri:

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b "S:t Petri kyrka - Malmös katedral". Arkiveret fra originalen 3. oktober 2012. Hentet 22. januar 2013.
  2. ^ "Malmö" Encyclopædia Britannica, New Werner Twentieth Century Edition (1907), Volume XY: Loo-Mem, pages 339–340.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

  • Theodor Wåhlin (18641948): Malmö S:t Petri kyrka: kortfattad historik och vägledning för besökande (Malmö, 1919)