Seitan

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Vegansk anderstatning
Venstre: efterligning af andekød, Højre: klar til at blive skåret i skiver

Seitan (say-tahn), som også kaldes for imiteret and, hvedekød, Buddha mad eller blot gluten, er en vegansk spise, lavet af gluten fra hvede. Den fremstilles ved at vaske en klump dej af hvedemel, indtil stivelsen er blevet skyllet væk, og der kun er gluten tilbage. Seitan koges derefter i vand eller bouillon. Seitan undgåes af nogle af vegetarerne og veganerene, da dens konsistens og smag kan komme for tæt på kød [1].

Baggrund

Seitan er et japansk ord der refererer til gluten som har været kogt i sojasauce. "Sei" betyder "er" og "tan" refererer til tanpaku som betyder protein. En løs oversættelse af hele ordet seitan bliver "den rette proteinerstatning". Kommerciel produktion af seitan begyndte i 1962 og i slutningen af tresserne havde man begyndt at eksportere den til USA[2]. Seitan er ikke så kendt i vesten men den har været en traditionelle kost i Kina, Korea, Japan, mellemøstiske lande og de fleste steder hvor hvede er en sædvanlig anvendt ingrediens. I nordamerika spiser mormonerne seitan tit [3]. Seitan har været en basisfødevare blandt kinesiske vegetar munke, russiske hvede landmænd, bønder fra sydøstasien og mormoner [4].

Anvendelse

Den bruges ofte i stedet for kød i asiatisk, vegetarisk og vegansk mad, da dens konsistens minder om kødets. Seitan kan frituresteges, steges, dampes, koges eller bages. Ofte bliver den marineret med forskellige smagsgivere som sojasovs, krydderier eller krydderurter, da seitan i sig selv ikke har så meget smag. Om jul bruger vegetarerne og veganerene seitan som erstatning for and.

Sundhedsrelaterede facts

Seitan er krydret gluten fra fuldkornshvede som er fedtfattig og rig på proteiner og komplekse kulhydrater, dog kan importerede seitan indeholde for meget salt [5]. Smagsmæssigt og konsistensmæssigt er seitan den vegansk madvare, der minder bedst om kød og der følger også den fordel med at den er kolestrolfri i modsætning af kød [2].

Referencer

  1. ^ Vegetarian Resource Group, "Seitan - The Vegetarian Wheat Meat"
  2. ^ a b Jacobs, s. 6
  3. ^ Jacobs, s. 5
  4. ^ Jacobs, s. 3
  5. ^ Jacobs, s. 1-2

Bibliografi

  • Jacobs, Barbara.; Jacobs, Leonard. (2008). Cooking with Seitan: The Complete Vegetarian "Wheat-Meat" Cookbook.{{cite book}}: CS1-vedligeholdelse: Flere navne: authors list (link)