Snesere

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Snesere

Snesere Kirke fra sydøst
Overblik
Land Danmark Danmark
Region Region Sjælland
Kommune Næstved Kommune
Sogn Snesere Sogn
Postnr. 4700 Næstved
Demografi
Kommunen 84.574 indbyggere (2023)[1] (2023)
Andet
Tidszone UTC +1
Oversigtskort

Snesere er en landsby der hører til Næstved Kommune og ligger i Region Sjælland. Byen ligger ca. 3 km vest for Tappernøje, og 5 km sydøst for Mogenstrup. I 1970-2006 hørte landsbyen til Fladså Kommune.

I Snesere ligger Snesere Kirke, der hører til Snesere Sogn.

Byen har desuden også et Marjatta-værksted.

Etymologi[redigér | rediger kildetekst]

Det siges, at navnet Snesere stammer fra det norrønske Snis Øre. Ordet Snis er af uvis oprindelse, men ifølge lokalfortællinger skulle det være navnet på en sagnkonge ved navn Sni, der angiveligt grundlagde byen i vikingetiden.

Ordet øre refererer til et hævet landfremspring ved vand og hav. Dette skyldes, da der tidligere har været et smalt sund hvor Snesere Å er nu, der delte den nederste "klump" af Sjælland fra resten af den nuværende ø. Landskabet skråner også stejlt mod syd og har således dannet et "øre". Lignende stednavne kan ses i andre byer som f.eks. Korsør, Helsingør og Skælskør.

Jernbanen[redigér | rediger kildetekst]

Fra 1900-1961 havde Snesere en station med et enkelt sidespor på den tidligere Næstved-Præstø-Mern Banen. Stationen lå 1,5 km nord for landsbyen. Stationsbygningen er ikke nedrevet, og er i dag privat bolig.[2]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1: Folketal 1. januar efter byområde, alder og køn
  2. ^ Jensen, Niels: "Sydøstsjællandske jernbaner" fra 1979 https://danskejernbaner.dk/vis.bog.php?LITTERATUR_ID=46&content=Jernbanebog-Syd%C3%B8stsj%C3%A6llandske-jernbaner
Næstved KommuneSpire
Denne artikel om geografi i Næstved Kommune er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi