Stary Sącz

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Stary Sącz
Stary Sącz Rediger på Wikidata
Stary Sącz' byvåben
Overblik
Land Polen Polen
Voivodskab Województwo małopolskie Lillepolen
Grundlagt 1257 Rediger på Wikidata
Postnr. 33-340 Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 8.746 (2021)[1] Rediger på Wikidata
 - Areal 15,0 km²
 - Befolknings­tæthed 583 pr. km²
Andet
Tidszone UTC+1 (normaltid)
UTC+2 (sommertid) Rediger på Wikidata
Højde m.o.h. 320 m Rediger på Wikidata
Hjemmeside www.stary.sacz.pl
Oversigtskort

Stary Sącz (udtale: [ˈstarɨ ˈsɔnt͡ʂ]) er en by og kommune (Gmina) i det sydøstlige Polen. Den ligger i voivodskabet Lillepolen (Województwo małopolskie) og har 8.746(2021)[1] indbyggere, og et areal på 9,74 km². Den er en del af powiat (amt) Nowy Sącz, og var en af de ældste byer i landet, der fik Magdeburgrettigheder i det 13. århundrede.

Udsigt over centrum

Geografi[redigér | rediger kildetekst]

Stary Sącz ligger i bunden af dalen kaldet Kotlina Sądecka, mellem to floder - Dunajec og Poprad, i en højde af 320 moh.

Clarisserklosteret

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Byens historie går tilbage til den tidlige middelalder, hvor hertuginde Kinga (Kinga af Polen), der var datter af kongen Béla 4. af Ungarn og hustru til hertug Bolesław 5. den Kyske, modtog landet kaldet Sącz, sammen med de omkringliggende landsbyer, fra sin mand i år 1257. Det antages at være datoen for byens grundlæggelse. Hertuginden grundlagde i 1280 et kloster for den fattige Clarisserorden i byen, som hun selv blev leder af. Næsten på samme tid, på den modsatte skråning af Sącz-bakken, blev sædet for en franciskanerkloster også etableret af hertuginde Kinga. I år 1358 fik byen Magdeburgrettigheder, bekræftet af kong Kasimir 3. af Polen. En yderst fordelagtig beliggenhed på en meget travl handelsrute til Ungarn fremmede byens hurtige udvikling. Men byen blev ofte beskadiget af katastrofer, som brande, oversvømmelser og krige. Under den største brand i byens historie i 1795, brændte hele byen næsten ned.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b bdl.stat.gov.pl, hentet 4. oktober 2022 (fra Wikidata).
Polsk geografiSpire
Denne artikel om polsk geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi