Statens Arkiver

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Statens Arkiver (forkortet SA) er en samlet betegnelse for de statslige arkiver i Danmark og er en offentlig institution under Kulturministeriet.

Om Statens Arkiver[redigér | redigér wikikode]

Statens Arkivers formål er at indsamle og opbevare historiske kilder og at stille dem til rådighed for offentligheden. Statens arkiver beskæftiger 250 medarbejdere.[1]

Statens Arkiver består af syv arkiver: Rigsarkivet i København, Landsarkivet for Sjælland, Landsarkivet for Fyn, Landsarkivet for Nørrejylland, Landsarkivet for Sønderjylland, Erhvervsarkivet i Århus og Dansk Data Arkiv i Odense.

Rigsarkivaren Asbjørn Hellum, der er leder af Rigsarkivet, er også øverste chef for Statens Arkiver. [2]

Indsamling og opbevaring[redigér | redigér wikikode]

Rigsarkivet indsamler arkiver fra de centrale danske myndigheder (ministerier, styrelser, forsvaret, m.fl.) og private personer.

Erhvervsarkivet indsamler arkiver fra virksomheder, organisationer fra erhvervslivet samt private personer.

Dansk Data Arkiv indsamler historiske og samfundsvidenskabelige undersøgelser i form af registre, databaser og andre oplysninger i elektronisk form.

De fire landsarkiver opbevarer arkivalier fra lokale statslige myndigheder (domstole, politi, amter, kommuner og kirkelige myndigheder) samt private personer.

Statens Arkivers samling indeholder dokumenter, der kan fortælle om de sidste 800 års Danmarkshistorie. Indtil slutningen af de 20. århundrede bestod samlingen primært af papirdokumenter, men i dag indsamler Statens Arkiver også elektroniske arkiver fra offentlige myndigheder og private personer.

Papirdokumenterne fylder ca. 400.000 hyldemeter og dertil kommer de elektroniske arkiver. I arkivdatabasen daisy kan man finde indholdsfortegnelser over de arkiver, der findes i Statens Arkivers samlinger.

Historiske kilder til rådighed for alle[redigér | redigér wikikode]

Statens Arkivers samlinger er tilgængelige for alle på arkivernes læsesale og på internettet via arkivalieronline.dk. Samlingerne dokumenterer i ord og billeder vores fælles historie, det danske demokratis og retsvæsens udvikling, store begivenheder og personligheder der har haft historisk betydning, konger og dronninger og helt almindelige danskeres liv og levned gennem tiderne. En del af arkivarene i Statens Arkiver forsker i arkivernes samlinger.

Visse dele af Statens Arkivers samlinger fra det 20. og 21. århundrede er endnu ikke tilgængelig, nogen dokumenterne kan først ses når de er 60 og 75 år gamle. Reglerne for tilgængelighed står i Arkivloven og findes for at beskytte rigets sikkerhed og privatlivets fred.[3]

Alle har mulighed for at søge om adgang til materiale, der endnu ikke er frit tilgængeligt.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. Statens Arkivers hjemmeside, om Statens Arkiver
  2. Statens Arkivers hjemmeside, organisation
  3. Statens Arkivers hjemmeside, Hvilke arkivalier har jeg lov at se?

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Awatcornertower01.JPG Denne artikel om en virksomhed kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede.
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller lægge et op på Wikimedia Commons med en af de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.