Systembolaget

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Systembolaget AB
Virksomhedsinformation
Selskabsform Statsejet aktieselskab
Branche Detailhandel
Grundlagt 1955
Hovedsæde Sverige
Nøglepersoner Olof Johansson, bestyrelsesformand
Anitra Steen, adm. direktør
Produkter Alkoholiske drikke
Regnskab
Omsætning 18,08 mia. SEK (2005)
Organisation
Antal ansatte
4.937 (2005)
Eksterne henvisninger
systembolaget.se
OpenCorporates se/556059-9473 Rediger på Wikidata
En Systembolagsbutik uden selvbetjening
En Systembolagsbutik med selvbetjening

Systembolaget, i daglig tale kaldet Systemet eller Bolaget, er en svensk, statsejet butikskæde, som har monopol på detailsalg af spiritus, vin, øl og andre alkoholholdige drikke med mere end 3,5% alkohol. Systembolaget er verdens største importør af alkohol. Kæden består af 410 butikker samt 552 forhandlere over hele Sverige.

Verdens første alkoholmonopol blev skabt i 1850, hvor nogle landmænd i Dalarna indførte et system, hvor profitten ved salg af alkohol tilfaldt lokalsamfundet i stedet for privatkapitalistiske interesser. De såkaldte länsbolag, som man grundlagde, satte samtidig en stopper for den omfattende private produktion og salg af brændevin.

Over hele landet etableredes lignende systemer, og de blev i 1955 sluttet sammen i Detaljhandelsbolaget för rusdryck, der senere skiftede navn til det mere mundrette Systembolaget.

Butikkerne

I henhold til svensk lovgivning sælger Systembolaget ikke alkohol til personer under 20 år, ligesom berusede ikke kan købe.

Alle varer, inklusiv øldåser og -flasker, sælges separat. Der må ikke gøres forskel på varerne. Man finder derfor ikke øl på køl, da alle øl i så fald skulle være på køl. Der findes ingen tilbud og rabatter ved storkøb, som det kendes fra supermarkedet. Selv om tilbud er forbudt, tænker den enkelte butiksbestyrer stadig på, hvordan butikken kan sælge mest. Øl er således placeret bagerst i butikken, så kunderne fristes af andre varer – selv om den politiske begrundelse for Systembolaget er at begrænse alkoholindtaget.

Systembolaget markedsfører aldrig enkelte produkter – kun Systembolaget selv og dets services. Den eneste reklame for enkeltprodukter gøres af producenter af alkohol på svenske satellitkanaler sendt fra udlandet.

Sammenlignet med resten af detaihandelen har Systembolaget korte åbningstider. Søn -og helligdage er Systembolaget altid lukket. Nogle produkter sælges i et geografisk begrænset område i Sverige, det kan f.eks. være lokalt producerede produkter. Til gengæld kan mange produkter fra Systembolagets internetsortiment bestilles til en af Systembolagets butikker i hele Sverige.

Prissætning

Systembolaget er verdens største forhandler af alkoholiske drikke og har således et kæmpe udvalg. Særligt sydsvenskere tager ofte til bl.a. Danmark og Tyskland for at købe billigere øl og spiritus, mens tyskere og franskmænd tager til Sverige for at købe dyre vine til priser, der er langt lavere end derhjemme. Det skyldes Systembolagets storkøbsfordele på verdensmarkedet samt den svenske alkoholafgift, som er baseret på mængden af alkohol, samt at Systembolaget opererer med en fast avance på 17%.

Kontroverser

I efteråret 2003 kom det frem, at 77 butiksbestyrere var anklaget for at tage imod bestikkelse fra leverandører. 33 af dem blev dømt i korruptionssagen, der var en af Sveriges største retssager.

Under Göran Perssons regeringstid blev Systembolaget kritiseret for at beholde Perssons hustru Anitra Steen som adm. direktør.

En afgørelse fra EF-domstolen fastslog i juni 2007, at det daværende svenske forbud mod privates indkøb af alkoholiske drikke via postordre er i modstrid med EU's regler om fri bevægelighed for varer og tjenesteydelser mellem EU's medlemslande.[1] Afgørelsen tog ikke stilling til den svenske stats tildeling af monopol på alkoholbutiker til Systembolaget.

Se også

Eksterne henvisninger

Referencer