Tørfisk

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 8. sep. 2014, 18:29 af Dipsacus fullonum bot (diskussion | bidrag) Dipsacus fullonum bot (diskussion | bidrag) (Bot: Fjerner {{Link FA}} da Wikidata nu bruges i stedet for.)
Denne artikel handler om tørret fisk. For musikgruppen Tørfisk, se Tørfisk (musikgruppe)
Stativer til tørring af fisk

Tørfisk (eller stokfisk) er usaltet fisk, som er naturligt tørret af sol og vind på et stativ eller (sjældnere) tørret i egentlige tørrerier. Tørring af mad er verdens ældste kendte konserveringsmetode, og tørret fisk er holdbar i årevis. Metoden er også billig, arbejdet kan gøres af fiskeren selv, og den gør fisken enklere at transportere til markedet.

Det er for det meste torsk, som bruges til tørfisk. Andre fiskearter som for eksempel sej, brosme og lange bruges i mindre grad. I løbet af århundrederne er der udviklet flere varianter af tørret fisk, for eksempel boknafisk og (saltet) klipfisk. Saltning af fisk blev først for alvor aktuelt i 1700-tallet, da man fik tilgang til billigt salt fra Sydeuropa.

Tørfisk kan videreforædles til ludfisk.

Ved siden af olie, gas og indtægter fra handelsflåden er tørfisken Norges længst vedvarende eksportartikel og den samfundsøkonomisk mest lønsomme eksportvare gennem århundrederne.

Indtil 1903 bestod Islands våben af en kronet stokfisk.

Wikimedia Commons har medier relateret til: