Tycho Brahe Planetarium

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Tycho Brahe Planetarium

Tycho Brahe Planetarium ligger i København ved den sydlige ende af Skt. Jørgens Sø. Det er opkaldt efter den danske astronom Tycho Brahe.

Om Tycho Brahe Planetarium[redigér | redigér wikikode]

Planetariet er bygget på den grund hvor spillestedet Saltlageret lå før for enden af St. Jørgens Sø. Det økonomiske grundlag blev skabt i 1983, da ægteparret Bodil og Helge Pedersen donerede 50 mio. kr til opførelsen af et planetarium i København. Bygningen er tegnet af arkitekt Knud Munk. Grundstenen blev lagt 22. februar 1988, og 1. november 1989 slog planetariet dørene op for publikum. Første film der blev vist var 'Rejsen i rummet'. Det er opført for midler doneret af Bodil og Helge Pedersen til Uraniafonden, som stod for byggeriet. Cylinderen i bygningen har en højde på 38 meter, og taget er skråt afskåret ned mod søen.

Planetariet er en stor turistattraktion i København, og allerede i april 1991 havde det haft sin gæst nr. 1.000.000. Siden er besøgstallet faldet og er nu på ca. 250.000 om året.

Den nuværende Direktør for Tycho Brahe Planetarium er Peter Bak-Larsen. (November 2013 til nu.)


Film[redigér | redigér wikikode]

Tycho Brahe Planetarium har to sale hvor der hver dag vises forestillinger. Den store kuppelsal 'Rumteateret' huser en IMAX-projektor og en digitalt fremvisnings system, der er i stand til at vise mere end 10.000 stjerner samtidigt for op til 240 besøgende. Udover visning af IMAX-film og stjernehimlen, vises der også 3D-forestillinger, computergrafik og andre visuelle forestillinger, der kan drage nytte af det næsten 1000 kvadratmeter store lærred. Før hver film kommer gæsterne på en rejse i rummet med Det Digitale Univers. Der er tre pladser til kørestolsbrugere, og mulighed for at komme ind i Rumteateret via en elevator.

I sal 2 vises der hele dagen korte 3D film, hvor indholdet jævnligt udskiftes.


Udstillingen[redigér | redigér wikikode]

Udover IMAX-biografen har Planetariet også en permanent udstilling om astronomi og rumforskning. Her kan man blandt andet se en månesten på over 200 g, der er en af de største udstillede månesten udenfor USAs grænser. Den blev bragt tilbage til Jorden i 1972 af Apollo 17-rumskibet.

I marts 2013 åbnede den nye aktivitet En rejse i rummet.


Arrangementer[redigér | redigér wikikode]

Tycho Brahe Planetariet er vært for diverse rumfartsrelaterede foredrag i forbindelse med vigtige begivenheder (Huygens' landing på Titan, første skandinav i rummet, marssonder med danske magneter osv.). Ved kortvarige astronomiske fænomener set fra Danmark, er Planetariet ligeledes vært for observationer med heliostaten og amatørkikkerter (partielle solformørkelser, merkur- og venuspassager...).


Aktuel Astronomi[redigér | redigér wikikode]

4 gange om året udgav Planetariet sit tidsskrift Aktuel Astronomi, som indeholdt nyheder om astronomi og rumforskning og artikler om den aktuelle stjernehimmel. Driften af bladet lukkede i sommeren 2008 da det var underskudsgivende.


Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 55° 40′ 28,7″ N, 12° 33′ 29,4″ Ø